Dünya Müslüman Alimler Birliği: Bu planın sonu tarihin çöplüğü olacaktır

Birliğin açıklamasında, aşağılanma ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu kararlar karşısında Arap ve Müslüman ülkelerin tamamı, acilen harekete geçmeye, içinde bulundukları sessizlik ve utanç halinden çıkmaya çağrıldı

Mescis-i Aksa'nın yanında bulunan Kubbetüs Sahra'nın uzaktan görüntüsü / Fotoğraf: Reuters

Dünya Müslüman Alimler Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı barış planının sonunun tarihin çöplüğü olacağını vurguladı.

Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, sözde barış planı şiddetle kınanarak, Arap ve İslam ülkeleri planın karşısında durmaya çağrıldı.

"Bu planın sonu tarihin çöplüğü olacaktır" ifadesine yer verilen açıklamada, planın bölgede vahim sonuçlara yol açabileceği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, aşağılanma ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu kararlar karşısında Arap ve Müslüman ülkelerin tamamı, acilen harekete geçmeye, içinde bulundukları sessizlik ve utanç halinden çıkmaya çağrıldı. 

Açıklamada ayrıca, uluslararası tüm kurum ve kuruluşlardan sorumluluklarını yerine getirmeleri istendi.

Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığından "Mescid-i Aksa paylaşılamaz" açıklaması

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıfların hamisi olan Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı, barış planına tepki göstererek, Mescid-i Aksa üzerinde başka bir otoriteyi reddettiklerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Mescid-i Aksa, Kudüs İslami Vakıflar İdaresine aittir ve paylaşılamaz. Gayrimüslimlerin Mescid-i Aksa üzerinde hiçbir hakkı yoktur" ifadelerine yer verildi.

Ürdün'ün Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal mekanların koruyucusu olduğu belirtilen açıklamada, Amman yönetiminin İslam alemi adına bu görevi üstlendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin çalışmasını engellemeye yönelik adımlar ve Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden baskınlar, Mescid-i Aksa'nın zamansal ve mekânsal olarak bölünmesini dayatmayı hedefliyor" ifadeleri kullanıldı. 

Ürdün Kralı 2. Abdullah için Kudüs'ün en önemli milli meselelerden biri olduğuna dikkati çekilen açıklamada, Ürdün'ün Filistin davasına verdiği destek vurgulandı.

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar; İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU