Karayolları Genel Müdürlüğü: Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde hisse devri, köprünün satıldığı anlamına gelmiyor

KGM’den yapılan açıklamada Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün hisse devriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ancak bunun bir “satış” olmadığı duyuruldu

Fotoğraf: İHA

İtalyan inşaat devi Astaldi’nin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki yüzde 33 hissesini IC İçtaş İnşaat’a devretmek için aralık ayında Rekabet Kurumu’na başvurmasının ardından Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bir açıklama yayımladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, projede toplam yüzde 64 hissesi bulunan IC İçtaş İnşaat’ın yüzde 51 hissesinin satılacağı yönünde bugüne kadar kendilerine resmi bir başvuru yapılmadığını belirten KGM, bu konuda çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Hisse devriyle yeni ortaklık yapısının yüzde 49’a yüzde 51 olacağının öngörüldüğünü aktaran KGM, “Bu hisse devri, 3,1 milyar dolar yatırım değerine sahip otoyolun ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün satışı anlamına gelmemektedir” ifadelerine yer verdi. 

Diğer bir ifadeyle, 'Uygulama Sözleşmesi'nde açıklandığı üzere otoyol kesiminin sözleşmeye uygun olarak işletme hakkına sahip görevli şirketin yüzde 51 hissesinin borçlarıyla birlikte devrini ifade etmektedir. 

Projeye ortak olacak şirket, projenin kalan kredi anapara ve faiziyle ilgili yükümlülükleri de hissesi oranında üstlenecektir.

23 Aralık’ta Rekabet Kurumu’na başvuran Astaldi’nin şu üç şirketteki hisselerinin İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş'in lokomotif şirketi IC İçtaş İnşaat’a devri için başvuru yapmıştı: 

- İçtaş Astaldi Üçüncü Boğaz Kuzey Köprüsü ve Marmara Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş.

- İçtaş Astaldi ICA İnşaat A.Ş.

- Astaldi-IC İçtaş WHSD İnşaat A.Ş.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde yüzde 33 hisseye sahip olan şirket, Türk Lirası’nın tarihi değer kaybını yaşaması nedeniyle maliyetlerin yükseldiği, Venezuela finansal krizinin derinleştiği 2018 yılında geçici bir maddi dar boğaz yaşadığını belirterek Roma'da konkordato başvurusunda bulunmuştu.

Astaldi’nin hisse devri başvurusunun ardından Çinli şirketler Jiangsu Expressway, Zhejiang Expressway ile China Merchants Expressway'ın oluşturduğu konsorsiyumun ICA’nın yüzde 51'ina talip olduğu basında yer almıştı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU