Gezi Parkı’nda kuruyan ağaçlar kaldırılıyor

İBB, Taksim Gezi Parkı'nda hastalık nedeniyle kuruyan ve ziyaretçilerin güvenliğini tehdit eden ağaçları kesiyor. Belediyenin yaptığı açıklamaya göre, kuruyan ağaçların yerine aynı gün yenilerini dikilecek

Fotoğraf: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’na bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı’nda ‘doku bozulması mantarı’ (ceratocystis platani) hastalığı nedeniyle kuruyan çınar ağaçlarını söküyor.

PHOTO-2019-12-30-12-15-12.jpg
Fotoğraf: İBB

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararı gereği kaldıracak ağaçların yerine ise aynı gün farklı türde yeni ağaçlar dikilecek. 

IMG-9425.jpg
Fotoğraf: İBB

 

38 ağaç fırtınada yıkılmıştı

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kaldırılmasına karar verdiği ağaçlardan 29 tanesi 2017 Temmuz’undaki fırtınada, 6’sı 29-30 Aralık 2019, 3’ü ise 6-8 Ocak 2020 tarihlerindeki fırtınalarda yıkılmıştı.

Kaldırılmasına karar verilen kuru ağaçlardan geriye kalan 39’u, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce kaldırılarak, yerlerine uygun boyutta Dişbudak, Sığla, Çitlembik, Mabet ve Ihlamur ağaçları dikilecek.

IMG-5175.jpg
Fotoğraf: İBB

 

Aynı gün yenileri dikilecek

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ağaçlarla ilgili süreci şöyle anlattı:

2017 yılında İstanbul II numaralı Koruma Kurulu’na incelenmesi üzere, bilimsel raporlarla başvuruda bulunuldu. Yapılan inceleme sonucu, kuru ağaçların yerinden çıkarılmasının canlı sağlığı ile kent ekosistemi açısından gerekli olduğu, yerlerine uygun nitelikte yeni ağaçların dikilmesine karar verildi. Yine son fırtınalarda bu ağaçlardan 9’u devrildi ve kent yaşantısı için tehlike arz eder bir duruma geldi. Bu nedenle ekiplerimiz, geride kalan ve kamu sağlığını tehdit eden kuru ağaçları kaldıracak, aynı gün yerlerine yeni ağaçları dikecekler.

Tüm dünyada çınar ağaçlarını kurutan bir salgının olduğunu söyleyen Seçkin şu ifadeleri kullandı:

Hastalık İstanbul’umuzun başka bölgelerindeki çınar ağaçlarında da mevcut. Şu an için bilinen tek yöntem, hastalık tespit edilenlerin hızlıca alandan uzaklaştırılması. Geç kalındıkça hastalığın etki alanı büyüyor ve bölgedeki tüm çınarları etkiliyor

Binin üzerinde ağaç var 

geziparkimiz.net sitesinin verilerine göre, Gezi Parkı'nda huş ağacı, leylandi, alev ağacı, gülibrişim, ıhlamur, sedir, taflan, akasya, meşe, porsuk, herdemyeşil manolya gibi türlerin de aralarında bulunduğu 1361 ağaç ve çalı yaşıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU