Koronavirüs: “Salgın” iTunes’da en çok izlenen 10 film arasına girdi

Filmin konusu, Koronavirüs salgınıyla benzerlik gösteriyor

Koronavirüs salgının yaşandığı şu günlerde, konusu itibarıyla yaşananlarla paralellik gösteren Salgın (Contagion) filmi, iTunes’da en çok izlenen ilk 10 yapım arasına girdi. 

Steven Soderbergh’in Çin’den dünyaya yayılan bir virüs salgınıyla ilgili bilimkurgu gerilimi yaklaşık 10 yıl önce gösterime girmişti.

Oscar ödüllü Gwyneth Paltrow’un canlandırdığı bir kadın Hong Kong’daki iş gezisinden Minnesota’daki evine döner. Yorgunluk ve grip semptomları hissetmesine rağmen bunları jet lag’e bağlayıp dikkate almaz. 24 saat içinde oğluyla birlikte ölür. Matt Damon’ın canlandırdığı eşi bir şekilde hastalığa karşı bağışıklıdır ve hayatta kalır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Steven Soderbergh’in 2011 tarihli filmi böyle başlıyor. Sonraki 1 saat 46 dakikada film, salgın uzmanları bir aşı bulmak için zamanla yarışırken Çin’den çıkan virüs dünyaya yayılıp küresel kaosa yol açarsa olacakları tahayyül ediyor.

Salgın salı günü, Joker (1. sıra), Bir Zamanlar... Hollywood’da / Once Upon a Time in Hollywood (3. sıra), Parazit / Parasite (4. sıra) ve Hustlers (8. sıra) gibi güncel filmlerin yer aldığı iTunes film kiralama listesinde hızla yükseldi.

Pazartesi günü iTunes’da 13. sırada olan film, ertesi gün 10. sıraya yerleşti.

Bu ciddi bir başarı ve şüphesiz ki film bu tırmanışı Çin’deki koronavirüs salgınına borçlu.

Son haberlere göre koronavirüs 100’ün üstünde insanın ölümüne neden oldu ve The New York Times’ın haberine göre salı günü itibarıyla teyit edilmiş 4 bin 500'den fazla vaka var. ABD çapında havaalanlarında incelemeler sıklaştırıldı, söz konusu bölgeden seyahat eden yolcular teste tabi tutuluyor. Salgın Kontrol ve Önleme Merkezleri semptomları ateş, öksürük, nefes darlığı şeklinde sıralıyor ve bunların virüsün bulaşmasından en az iki, en fazla 14 gün içinde açığa çıktığını belirtiyor.

Salgın filmi, uluslararası gişede 135 milyon dolar (yaklaşık 806 milyon TL) hasılat yapmıştı. Filmin vizyonda olduğu sırada, virüs salgınlarına karşı önleyici adımları öne çıkaran bir farkındalık kampanyası da yürütülmüştü.

Scott Z. Burns’ün senaryosunu yazdığı filmde Marion Cotillard, Laurence Fishburne, Jude Law ve Kate Winslet gibi yıldızlar rol alıyor.

Salgın, listede virüs konulu tek gerilim filmi değil. Wolfgang Petersen’in benzer konulu, 1995 tarihli filmi Tehdit (Outbreak) de 86. sıradan ilk 100’e girdi.

The Hollywood Reporter

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU