Florida, pitonları öldürmek için dronelardan faydalanacak

ABD'nin Florida eyaletinden yetkililer bataklıkları istila eden Burma pitonlarıyla mücadelede drone kullanılmasını onayladı

2012'de yapılan bir bilimsel araştırma pitonların görülme sıklığıyla orantılı olarak bölgedeki çok sayıda hayvan türünün sayısında azalma olduğunu ortaya koymuştu. Buna göre bölgedeki rakun, opossum ve tavşanların sayısı yüzde 90'dan fazla azaldı  (Pixabay)

ABD'nin güneyindeki Florida'da istilacı bitki ve hayvanları yok etme çabaları kapsamında eyalet teşkilatlarının drone (insansız hava aracı) kullanması onaylandı.

Eyalet senatosu komitesinde oybirliğiyle kabul edilen yasaya göre, Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu ile Florida Orman Müdürlüğü devlete ait bölgelerdeki istilacı hayvan ve bitkileri tespit edip yok etmek amacıyla drone kullanabilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyalette önceki yasaya göre kanun güçlerinin drone ile bilgi toplaması ayrıca eyalet kurumlarının  şahsa ait araziler üzerinde dronelarla görüntü alması yasaktı.

Associated Press'in haberine göre eyalet Senatörü Ben Albritton, Işık Saptama ve Uzaklık Tayini (Lidar) ekipmanı yerleştirilen droneların pitonları tespit edebileceğini söyledi. 

Senatör Albritton "Bildiğiniz gibi bu zararlı yaratıkları bataklıklarda takip etmek zor bir görev. Dronelar bu arkadaşların işlerini yapmasına yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

American Bird Conservatory adlı kurumun aktardığı bilgilere göre, Güneydoğu Asya'ya özgü bir tür olan Burma pitonları, Güney Florida'daki en ölümcül ve en rekabetçi türlerden biri. Bölgedeki Burma pitonları ve diğer egzotik yılan türleri sahiplerinin bu hayvanları kasıtlı ya da yanlışlıkla doğaya salması sonucu buralarda üremeye başladı. "Everglades" olarak adlandırılan bataklık bölgesinde ilk piton yılanı 1979'da görülmüştü. Doğal düşmanlarının olmaması ve bölge ikliminin uygun olması nedeniyle yıllar içinde nüfusları hızla arttı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü'ne (USGS) göre bugün bölgedeki Burma pitonu sayısının on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Senatör Albritton insansız hava araçlarının ayrıca Florida'nın doğal bitki örtüsüne zarar veren ve Asya'ya özgü bir eğreltiotu türünün tespitinde kullanılabileceğini açıkladı.

Senatör "Lygodium adlı bir eğrelti otu cinsi Everglades Ulusal Parkı ve eyaletteki başka birçok yerde zarara neden oluyor. Helikopterle üzerlerinden uçarken onları fark etmenin epey kolay olduğunu gördüm" dedi.

Flordia eyaletinin yaban hayat bürosunun internet sitesinde Lygodium türü eğreltiotunun hızla yayıldığı, bataklıktaki ağaç adalarına ciddi tehdit teşkil ettiği ve orman yangınlarının yayılmasını kolaylaştırdığı ifade edildi.

Yeni yasa ayrıca eyalet kurumlarının yangınla mücadelede de droıne kullanmasının önünü açıyor. 

Senatör Albritton " Yangın sırasında ihtiyaç duyulursa çalışanların kaçış yolunun tayininde bu droneları kullanabilirler. Yüzeyde kolay tutuşan maddeleri ölçebilirler. Dhaa güvenli bir çevre sağlamak amacıyla bu teknoloji çok sayıda farklı fırsat sağlıyor" dedi.

 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU