ABD’den Peşmerge’ye silah ve zırhlı araç desteği… IKB Genelkurmay Başkanı Eminki, Independent Türkçe’ye konuştu

Irak Kürdistan Bölgesi Genelkurmay Başkanı General Eminki, ABD’nin Peşmerge’ye 100’den fazla zırhlı araç verdiğini ve 2 taburunu daha silahlandıracağını söyledi

IKB Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki / Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'nin ABD tarafından öldürülmesi, Irak’taki yabancı güçlerin varlığını tartışmaya açtı.

ABD’nin Irak’taki Büyükelçilik binası işgalinden sonra Irak Parlamentosu da ülkedeki yabancı askeri varlığa son vermek için karar aldı.

Ardından Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr ve Irak’taki birçok Şii lider ABD’nin Irak’taki varlığının protesto edilmesi için çağrıda bulundu.

Irak’taki yabancı misyonların taşınması gündemdeyken önceki gün Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği binasının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge yakınlarına 5 füze düştü.

Yerel kaynaklara göre düşen 5 füzeden biri büyükelçilik binasına isabet etti.

“Saldırıdan sonra ABD’nin Irak’ta kalması zorlaştı”

Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesinden sonra ABD ile İran arasında yaşanan gerilim ilk günkü gibi olmasa da sürüyor.

 

Peşmerge güçleri
ABD son bir ayda Peşmerge güçlerine 100'den fazla zırhlı araç desteğinde bulundu / Fotoğraf: AA

 

“Saldırıdan sonra ABD’nin Irak’ta barınabilmesi zorlaştı” yorumların aksine ülkedeki askerlerini geri çekmeyeceğini açıklayan Washington yönetimi, varlığını artırmak için arayışlara yöneldi.

ABD, Erbil kent merkezinden yaklaşık 65 kilometre mesafedeki "Harir Askeri Hava Üssü"nün kapasitesini artırıp aktif hale getirmek için çalışmalar yürüttü.

IŞİD savaşı öncesi Peşmerge güçlerine zırhlı araç, silah ve mühimmat desteği veren ABD, şimdiye kadar toplamda 12 Peşmerge taburunu silahlandırdı.

Yerel kaynaklara göre ABD, son bir ay içerisinde Peşmerge Bakanlığı’na onlarca zırhlı araç ulaştırdı.

“ABD’nin Peşmerge güçlerine desteği devam edecek”

Independent Türkçe’ye konuşan Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki, Washington yönetiminin silah sevkiyatı bilgisini doğruladı.

İlk sevkiyatın yaklaşık bir ay önce başladığını aktaran Eminki, geçtiğimiz hafta gelen sevkiyatla beraber ilk aşamada 109 zırhlı aracın Peşmerge Bakanlığı’na teslim edildiğini söyledi.

 

Peşmerge güçleri
ABD 2 Peşmerge taburunu daha silahlandıracak / Fotoğraf: AA

 

Eminki, ABD’nin gönderdiği zırhlı araçların ihtiyaca göre Peşmerge güçleri arasında paylaştırılacağını aktardı.

ABD’nin Peşmerge güçlerine olan silah desteğinin devam edeceğini belirten Eminki, “ABD, IŞİD ile savaştan önce 2 Peşmerge taburunu silahlandırmıştı.

IŞİD ile savaşın yoğun geçtiği dönemde her seferinde ikişer olmak üzere şu ana kadar toplamda 12 Peşmerge tabur silahlandırıldı” dedi.

Yakın zamanda ABD’nin iki Peşmerge taburunu daha silahlandırılacağını ifade eden Eminki, Washington yönetiminin toplamda 14 taburu silahlandıracağı bilgisini paylaştı.

“IŞİD’ın varlığı artıyor, önlem alınmazsa kötü sonuçlara sebep olabilir”

Bölgedeki IŞİD varlığının tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Eminki, devamında şunları kaydetti:

“Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde IŞİD’e dair hiçbir korku ve endişe yok. Ancak daha önce Peşmerge güçlerinin kontrolünde olan ama daha sonra Bağdat merkezi hükümetinin kontrolüne geçen bölgeler için bunu söyleyemeyiz. Peşmerge’nin denetiminde olmayan o bölgelerde IŞİD varlığı ve etkinliği artıyor. Sivil ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılarında büyük bir artış var. Önlem alınmazsa telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olabilir.”

 

Peşmerge güçleri
ABD toplamda 14 Peşmerge taburunu silahlandıracak / Fotoğraf: AA

 

Bölgedeki IŞİD varlığına son vermek ve IKB idaresi dışında kalan bölgelere dönüş için Erbil ile Bağdat’ın ortak karar almasını beklediklerini belirten Eminki, geceleri bazı bölgelerin IŞİD’in kontrolüne girdiğini kaydetti.

Söz konusu bölgeler için Peşmerge güçlerinin anlaşma çerçevesinde dönebileceğini dile getiren Eminki, “Yakın zamanda oraya dönülmezse durum daha da kötüleşecek. Bu durum daha çok IŞİD’in uyuyan hücrelerine yaradı. Ne uluslararası koalisyon ne de Irak güvenlik güçleri Peşmerge olmadan bölgenin kontrolünü sağlayamaz” diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU