NASA Uluslararası Uzay İstasyonu'na "otel" yaptırıyor

Özel şirketin yeni ilavesi bir gün UUİ’nin yerini alabilir

(axiom / Philippe Starck)

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) özel bir otel inşa etmesi için bir şirket seçti.

UUİ’ye yapılacak yeni ilaveler, gelecekteki uzay turistlerine ev hizmeti sunacak bir mürettebat yaşam alanı içerecek.

İlaveyi inşa eden Teksas merkezli Axiom firmasına göre, bir araştırma ve üretim tesisiyle geniş pencereli Dünya gözlemevi de bulunacak.

Axiom, söz konusu bölümün, UUİ kullanım dışı bırakıldığında onun yerini alabilecek bağımsız bir uzay istasyonu olarak hizmet edebileceğini umuyor.

Şirket, yeni ticari merkezini 2024’te kullanıma açmayı planlıyor.

NASA geçen yıl, ticari şirketleri ABD’nin uzay araştırmalarına katılmaları için teşvik etmeye yönelik daha geniş çabalar kapsamında uzay turistlerinin UUİ’ye girmelerine müsaade edeceğini duyurmuştu. İlk ziyaretçilerin bu yılın sonlarında ulaşması bekleniyordu.

UUİ’ye yeni bölümler ekleyip hacmi artırarak daha fazla insanın istasyona gitmesine olanak verileceğini belirten Axiom, “izolasyon çalışmaları ve Dünya gözlemi gibi” yeni tür araştırmalara yer ayrılabileceğini de kaydetti.

Axiom, UUİ’de şu anda yapılan çalışmanın zamanla yavaş yavaş yeni özel bölümüne aktarılmasını ve bu sayede UUİ emekli olduğunda kesintisiz sürmesini umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu noktada yeni bölümler ayrılabilecek ve bağımsız bir uzay istasyonu olarak hizmet sunabilecek. Axiom, bu aşamada NASA’nın artık UUİ’yi işletme veya yenisini kurma maliyetini karşılamak zorunda kalmayacağını söyledi.

Axiom, olası uzay istasyonunun yerleşim modülünün iç mekan tasarımı için 2018’de tasarımcı Philippe Starck’ı görevlendirmişti. Starck, modülün tasarımını “rahat ve sıcak bir yumurta” diye nitelendirmişti.

O dönemki bir basın açıklamasında, “Starck’ın tasavvuru, henüz doğmamış bir evrenin materyallerini ve renklerini barındıracak bir yuva, rahat ve sıcak bir yumurta yaratmaktı. (...) Geniş pencerelerden görünen evren manzarasının devamı için duvarlara renk değiştiren yüzlerce nano-LED ışık serpiştirilmiş. (...) Gece ve gündüzün ışıklarının tüm tonları ve renkleri gibi yumurta da ozmotik sakinlerinin ruh haline ve biyoritimlerine göre değişecek” ifadelerine yer verilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU