Fehmi Koru: ‘One minute’ ile başlayan süreç bu noktaya gelmemeliydi

Koru, Trump’ın 'Yüzyılın Anlaşması' ismini verdiği tek taraflı Ortadoğu Barış Planı'nı değerlendirdi

Fotoğraf: AA

Kişisel bloğunda yazılar kaleme alan Fehmi Koru, ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı Ortadoğu planına dair, “Dün Filistin’in tabutuna bir çivi daha çakıldı” yorumunu yaptı.

Koru, “One Minute' ile (Davos 2009) başlayan süreç 2020 Davos’unun ardından bu noktaya varmamalıydı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Uzunca sayılacak hayatımın hiçbir döneminde Ortadoğu bu kadar acınacak halde, Filistin davası da bu denli kayba uğramış durumda olmamıştı” diyen Koru, “Filistin sorunu dün açıklanan plan ile birlikte yepyeni ve hiç de olumlu olmayan bir veçheye bürünüyor” değerlendirmesi yaptı.

“Böyle bir gelişmenin yaşanması için İslam Dünyası’nın şimdiki gibi birbirinin gözünü çıkarmaya hazır taraflar arasında bölünmüşlüğü gerekiyordu. O oldu” ifadesini kullanan Koru yazısına şöyle devam etti:

Güçlü Arap ülkelerinin güçsüzleştirilmesi ve Ortadoğu’nun devlet vasfını kaybetmiş ülkeler meşheri haline dönüşmesi şarttı. O da gerçekleşti. Bugün artık Irak, Suriye, Libya, Yemen gibi geçmişte Arap-İsrail savaşlarında cephe teşkil etmiş ülkelerin dişleri sökülmüş durumda.
‘Filistin davası’ diye kutsanan bir kavram ve onun ülkeler ile uluslararası örgütlerin politikalarına dönüşmüş bir gelecek umudu vardı. Artık o umut da yok.

“Bütün bunlar Türkiye’nin gözleri önünde gerçekleşti”

Yaşananlar ilgili olarak, “Bütün bunlar Türkiye’nin de aralarında yer aldığı bölge ülkelerinin gözleri önünde gerçekleşti” diyen Koru, hayal kırıklığına uğradığını ifade ederek şu görüşleri savundu:

Dün açıklanan planı en şiddetle kınayan ve kabul edilmezliğini ilan eden ülke Türkiye.
İşe yarayacak mı bu tavır peki?
“One Minute” ile (Davos 2009) başlayan süreç 2020 Davos’unun ardından bu noktaya varmamalıydı.
Türkiye Suriye ve Libya’da çok daha farklı davranmalıydı. Mısır’ı, Ürdün’ü ihmal etmemeliydi.
Yazı hayatım 50 yılı aştı. Bu kadar yıl sonra gelişen olayların bana yaşattığı hayal kırıklığını tahmin bile demezsiniz.

 

fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU