Türkiye’den Ortadoğu planını açıklayan Trump’a ilk tepkiler

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'ın Yüzyılın Anlaşması adını verdiği plana tepkiler geldi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüzyılın Anlaşması adını verdiği Ortadoğu barış planına yönelik olarak Türkiye'den tepkiler geldi.

İlk olarak AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Trump'ın, Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurmasına ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu. 

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak yaptığı paylaşımda Kurtulmuş, "Hayır, Trump. Kudüs, İslam dünyasının kalbi ve Filistin Devleti'nin Başkentidir." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri: Filistin parayla satın alınamaz

Kurtulmuş'un ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı da resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

ABD’nin sözde barış planı ölü doğmuştur.  Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gasp etmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da karara sosyal medyadan tepki gösterdi:

Bugün ABD Başkanınca ilan edilen tek taraflı ‘Plan’, Filistin meselesini, Kudüs’ün statüsünü kavramaktan uzak bir girişimdir ve sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Türkiye’nin Filistin meselesinde tavrı uluslararası hukuk ve meşruiyet eksenindedir. Kudüs ise daima kırmızı çizgimizdir.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU