Erdoğan: Hafter, Kaddafi'ye de ihanet etmişti

Cumhurbaşkanı: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir liderle dünyada uluslararası camiada kimsenin tanımadığı bir kişiyi yan yana koyabilir miyiz?

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan Halife Hafter'in eski Libya lideri Muammer Kaddafi döneminde görev yaptığını hatırlattı. Erdoğan, "Hafter, bir lejyonerdir, maaşlı bir askerdir ve bu kişi Kaddafi'ye de o zaman ihanet etmiş ve Kaddafi'nin yanından kaçıp Amerika'ya sığınmıştır ve yıllarca Amerika'da yaşamış olan birisidir" dedi.

Senegal’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Trump ile görüşme

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, “Libya’da çözüm yakın diyebilir miyiz? Amerika Başkanı Donald Trump ile başka hangi konular ele alındı?” şeklindeki soru üzerine, Trump ile görüşmelerinin bir nezaket telefonu olduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, “Bu noktada Sayın Trump’ın aramış olması bir nezaketti. Biz de kendilerine teşekkür ettik. ‘Bize düşen herhangi bir şey varsa biz bunları yapmaya hazırız’ dediler, teşekkür ettik. ‘Herhangi bir sıkıntımız olursa bu konuda sizinle haberleşiriz’ dedik” şeklinde konuştu.

"Amerika'ya sığındı"

Erdoğan, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e ilişkin bir soru üzerine, “Her şeyden önce Hafter, bir lejyonerdir, maaşlı bir askerdir ve bu kişi Kaddafi döneminde Kaddafi’ye de o zaman ihanet etmiş ve Kaddafi’nin yanından kaçıp Amerika’ya sığınmıştır ve yıllarca Amerika’da yaşamış olan birisidir. Şimdi de burada Abu Dabi yönetiminin vermiş olduğu destekle, parasal kaynaklı destekle bütün silah, mühimmat, araç, gereç her şeyi Abu Dabi yönetimi ve Mısır sağlamaktadır” yanıtını verdi.

Hafter’in savaştığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Birleşmiş Milletler tarafından tanındığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

Serrac (UMH Başbakanı), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir lider, bir siyasetçi konumundadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir liderle dünyada uluslararası camiada kimsenin tanımadığı bir kişiyi yan yana koyabilir miyiz? Bu mümkün değil. Hafter denilen kişiye de bu noktada konumunu öyle belirleyip, oraya onu oturtmak lazım. Şu anda onun resmi ne Libya’da ve ne uluslararası camiada hiçbir kimliği ve kişiliği yoktur.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU