İdlib’in en büyük ilçesi yoğun saldırıların ardından rejim kontrolüne girdi… Siviller kentten kaçarken MSB açıklama yaptı

Rusya’nın havadan bombaladığı Maaratunnuman, çatışmaların ardından rejim güçlerinin kontrolüne girdi. Binlerce sivil daha kentten kaçıyor

Bölge uzun süredir Rus savaş uçaklarının hava saldırılarına maruz kalıyor / Fotoğraf: AA

Uzun süredir şiddetli hava bombardımanlarının hedefi olan İdlib’in en büyük ilçesi Maaratunnuman, Esad rejimi güçlerinin kontrolüne girdi.

Kentten kaçan binlerce sivil ise kuzeydeki bölgeler ile Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladı.

Maaratunnuman harekatının ön hattında Rusya kontrolündeki Suriyeli milislerden oluşan Kaplan Kuvvetleri bulunuyor.

Rusya, gelişmiş savaş uçaklarıyla rejim kuvvetlerine destek verirken şu ana kadar çok sayıda sivil bombardımanda öldürüldü.

M5 Karayolu buradan geçiyor

Stratejik önemdeki M5 karayolunun geçtiği Maaratannuman, hala muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerdeki ulaşım ağı üzerinde bulunuyor. 

Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgenin yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, uygulanmayan çatışmasızlığı izlemek için kurduğu “gözlem noktaları” da var.

Daha önceki Surman ve Morek’te bulunan gözlem noktaları, askeri harekatlarla rejim güçlerinin çemberinde kalmıştı. TSK, bu noktaları boşaltmadı.

Bölgedeki gelişmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı.

 

 

Açıklamada Rusya yok

MSB açıklamasında, "Rejim, İdlib'de havadan ve karadan saldırılarla, masum sivilleri katletmeye, yüzbinlerce insanın kış şartlarında evlerini zorla terk ve göç etmesine ve büyük bir insanlık trajedisine neden olmaya devam etmektedir" denildi.

Açıklamada, rejimin kara kuvvetlerine hava desteği veren Rusya'dan söz edilmezken, TSK'ya ait gözlem noktalarının "güvenliğini tehlikeye atacak her türlü girişime meşru müdafaa çerçevesinde en sert şekilde tereddütsüz karşılık verilecek ve mukabele edilecektir" ifadeleri yer aldı.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU