AİHM, Ömer Kerim Ali Rıza davasında karar verdi: TFF Tahkim Kurulu bağımsız ve tarafsız değil

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TFF Tahkim Kurulu'nun bağımsız ve tarafsız bir organ olmadığına karar verdi

Fotoğraf: AA

Trabzonspor'un eski futbolcusu Ömer Kerim Ali Rıza'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı davada karar verildi.

NTV Spor'da yer alan habere göre Ali Rıza, maaşlarını ve primlerini ödemeyen Trabzonspor ile sözleşmesi devam etmesine rağmen, vatandaşı olduğu İngiltere'ye döndü. Kulüp ve oyuncu arasında yaşanan ihtilaf Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na taşınmış, kurul da futbolcunun sözleşmesini haksız feshettiği kararını vermişti. Trabzonspor'a tazminak ödemesine hükmedilen oyuncuya dört ay futboldan men cezası verilmişti.

Kararı TFF Tahkim Kurulu'na taşıyan Ali Rıza'nın ödeyeceği cezada indirime gidilerek, futboldan men cezası kaldırıldı.

Ali Rıza, Tahkim Kurulu üyelerini TFF'nin atadığını, TFF'nin de ağırlıklı olarak futbol kulüplerinin temsilcilerinden oluştuğunu belirterek "bağımsız ve tarafsız bir yargıdan söz edilemeyeceği" iddiasıyla kararı AİHM'ye taşıdı.

İddiaları inceleyen AİHM, Ali Rıza'yı haklı bulduğu ve bugün açıkladığı kararda, Tahkim Kurulu'nun kulüp yöneticilerinden oluşan TFF tarafından görev süreleri önceden belirlenmeksizin ve tarafsızlıkları konusunda hiçbir and içermeden tayin edilmelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili altıncı maddesine aykırı bulundu.

Kararda ayrıca TFF kararlarının yargı denetimine kapalı oldığuna dikkat çekilerek, Tahkim Kurulu'nun tarafsızlık ve bağımsızlığını sorgulamasının meşru olduğu sonucuna varıldı.

AİHM, devletin Tahkim Kurulu'nun federasyon yönetimine karşı bağımsızlığını sağlayacak bir düzenlenme getirmesi gerektiğine hükmetti. 

 

Independent Türkçe, NTV Spor

DAHA FAZLA HABER OKU