Kılıçdaroğlu: Depremde ölenlerin bütün günahı önergeyi reddeden AK Parti ve MHP milletvekillerinin boynunadır

Elazığ ve Malatya'da 41 kişinin ölümüne neden olan depremle ilgili Kılıçdaroğlu, "Deprem vergisi olarak 34 milyar dolar para toplandı, nereye gitti bu paralar" diye sordu

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem sonrası iktidara yüklendi.

"Diyorlar ki deprem oldu, bunları konuşmanın sırası değil" diyen Kılıçdaroğlu, "Şimdi konuşmayacaksak ne zaman konuşacağız? 35 milyar dolar deprem vergisi toplandı. Nereye gitti bu para" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a: Kimsin sen

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, "Devlete liyakatı bitirdiler, her şeye bir kişi karar veriyor. Bir akıl var her şeyin üstünde. Sus deyince herkes susacak, konuş deyince konuşacak, kadınlar 3 çocuk yapacak, etek boyu böyle olacak, pantolonu böyle olacak. Ya kimsin sen ya, kimsin sen Allah aşkına" diye konuştu.

1999 Marmara Depremi'nin ardından toplanan vergilere değinen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"2004-2019 arası vatandaştan toplanan deprem vergisi 65 milyar lira. Dolara vurursak 34 milyar dolar para. Nereye gitti bu para"

Osman Kavala'nın cezaevinde olmasına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Vicdanı olan herkes Osman Kavala‘ya haksızlık yapıldığını biliyor… Böyle bir adalet olabilir mi? AİHM serbest bırakın dedi, tercüme edilmedi diyerek geri cezaevine yolladılar. Hiç tercüme edilmezse ömür boyu cezaevinde mi kalacak?" diye sordu.

Devletin aldığı vergileri hakça, yerinde kullanması gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı, "Çocuğa bez alırız vergi, kefen alırsınız vergi, dolmuşa vergi, uçağa vergi, tarlaya gübre atarsınız vergi verirsiniz. Biz vergiyi niye ödüyoruz; daha güzel bir Türkiye inşa etmek, fakirliği fukaralığı ortadan kaldırmak, bilimin önünü açmak, her yere okul götürmek için" diye konuştu.

"35 milyar dolar deprem vergisi nereye gitti?"

Elazığ ve Malatya'dak deprem sonrası vatandaşın deprem vergilerini sorgulamaya başladığını hatırlatan CHP lideri şöyle konuştu:

"Elazığ’da ve Malatya’da deprem tahribatını önlemek için neler yaptınız. Vay sen misin bunu soran, nasıl sorarsın? Vatandaşın bu soruyu sorma hakkı var. Elazığ’a Malatya’ya ne yaptın kardeşim sen?
“Şimdi bu soru sorulur mu?”… E ne zaman soracağım. Vatandaş vergisini ödedi. Önlemi almak siyasi iktidara düşüyor. Parayı ne için veriyorum, Türkiye deprem kuşağında, deprem için önlem al arkadaş. 34 milyar dolar vergi toplandı. Nereye gitti bu para?"

 

"Ölenlerin günayı AK Partili ve MHP'li vekillerin boynuna"

Farklı bölgelerde yaşanan depremlerin ardından alınması gereken önlemlerle ilgili Meclis'e araştırma önergesi verildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Depremle ilgili Meclis'e verdiğimiz önerge, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Depremde ölenlerin bütün günahu onların boynunadır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Elazığ'daki deprem sonrası "Depremi durdurma şansımız varmı?" açıklamasına değinen Kılıçdaroğlu, "Soru bu değil, soru şu; 34 milyar dolar para topladın ve bu vatandaşın evini depreme dayanıklı hale niye getirmedin" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Devlete liyakatı bitirdiler, her şeye bir kişi karar veriyor. Bir akıl var her şeyin üstünde. Sus deyince herkes susacak, konuş deyince konuşacak, kadınlar 3 çocuk yapacak, etek boyu böyle olacak, pantolonu böyle olacak. Ya kimsin sen ya, kimsin sen Allah aşkına. İnsanların inancıyla, kimliğiyle, yaşam tarzıyla uğraşırsın. Ya o insanın karnı doyuyor mu evinde huzur var mı bunu sorsana ya" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU