İtfaiyecinin çektiği çarpıcı fotoğraf Avustralya yangınlarının yol açtığı hasarın boyutlarını ortaya serdi

Koala, kanguru ve vombatlara ev sahipliği yapan bölgede kömürleşmiş ağaçlar kilometrelerce uzanıyor

Doğu Gippsland'daki Cobberas yakınlarında çekilen fotoğrafta  orman yangınlarında mahvolan ağaçların kilometreler boyunca yayıldığı görülüyor (Dion Hooper/ Victoria Emergency Services)

Bir itfaiye görevlisi tarafından çekilen çarpıcı fotoğraf, Avustralya kırsalını ve bir zamanlar barındırdığı yaban hayatı mahveden orman yangınlarının boyutunu tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

Koala, kanguru ve vombatlara ev sahipliği yapan Doğu Gippsland bölgesinin eskiden yemyeşil olan vadilerinde göz alabildiğince uzanan kömürleşmiş ağaç kalıntıları fotoğrafı kaplıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Victoria eyaletinin orman yangını yönetim servisinden Dion Hooper tarafından çekilen fotoğraf, bir milyar hayvanı öldüren, binlerce evi küle çeviren ve 32 insanın hayatına mal olan ulusal çaptaki orman yangınları sonrası durumu bir ölçüde tasvir ediyor.

Şiddetli yağmur Yeni Güney Galler (NSW), Victoria ve Quuensland'deki yangınların yarısından fazlasını söndürerek, ekim ayından bu yana kasıp kavuran alevlerle boğuşan itfaiye görevlilerine bir nebze soluk aldırdı.

Ancak pazartesi günü uyarıda bulunan meteorologlar bu durumun önümüzdeki günlerde kuvvetle muhtemel değişeceğini ve yangınların yayılma riskini artıracak kavurucu sıcakların geri döneceğini öngördüklerini belirtti.

NSW Meteoroloji Bürosu Twitter'da yaptığı açıklamada, "Maalesef, bu hafta bazı bölgelerde görülecek ani sıcaklık artışları nedeniyle bu rahatlık kısa ömürlü olabilir" dedi.

İtfaiye yetkililerinin şartlardaki son değişikliklerden nasıl faydalandıklarını ve gelecek haftalara ne şekilde hazırlandıklarını açıkladığı eyalette pazartesi itibarıyla 59 civarında çalı ve ot yangını devam ediyordu.

NSW Kırsal İtfaiye Servisi'nce yapılan açıklamada, "Hafta sonunda artması öngörülen sıcaklıklar öncesinde 1.300'den fazla itfaiye personeli yangınların yayılmasının azaltılması ve emniyet hatlarının kuvvetlendirilmesi için daha elverişli mevcut şartlardan faydalanıyor" denildi.

Avustralya Açık Tenis Turnuvası'na ev sahipliği yapan Melbourne'de cuma günü hava sıcaklığının 41 santigrat dereceye ulaşması bekleniyor.

Avustralya'nın başkenti Kanberra ise NSW'deki yangınlar sonucunda pazartesi günü bir kez daha dumansı sisle kaplanırken, itfaiye çalışanları şehrin yakınındaki Namadgi Ulusal Parkı'nda başlayan yeni yangınla mücadele ediyor.

Yakın zamanda gerçekleştirilen bir ankete göre her iki Avustralyalı'dan biri itfaiye görevlilerine destek amaçlayan yardım kuruluşları ve organizasyonlara bağışta bulundu. Öte yandan Küresel Yangın ve Emisyon Veri Bankası, orman yangınları sonucunda Avustralya'nın fosil yakıt tüketiminden kaynaklı yıllık salımın iki katına yetecek miktarda seragazı açığa çıktığını hesapladı.

 

 

Reuters'tan da yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU