Hillary Clinton, Zuckerberg'in Facebook'u Trump'ı yeniden seçtirmek için kullanmayı planladığını iddia etti

ABD Başkanı'nın 2016'daki rakibi, teknoloji devini "yabancı bir güçle" kıyaslarken kurucu ortağın ABD Başkanı'nı "kızdırmamak" için ikna edildiğini öne sürdü

Zuckerberg'in daha önce Kongre'de gerçekleştirilen oturumda Alexandria Ocasio-Cortez'in sorularına verdiği yanıtlar uluslararası basında çokça tartışılmıştı (Reuters)

Hillary Clinton, Facebook'un "otoriter yönetim yanlısı" CEO'su Mark Zuckerberg'i, platformun "muazzam" gücünü gelecek seçimde Donald Trump'ı yeniden seçtirmek için kullanmakla suçladı.

Trump'ın 2016'da mağlup ettiği rakibi, The Atlantic'e Zuckerberg'in etkisinden korktuğundan ve CEO'nun aleyhinde nedenler göstererek onun yanlış bilgilendirme konusundaki isteksizliğinden bahsetti.

Clinton, "Ticari çıkarlarına uygun olduğu için ifade özgürlüğü ve sansür hakkında ısrar ederek bence kendilerini bozdular" dedi.

Facebook, sıradan kullanıcılara yasaklamasına rağmen siyasetçilerin ücretli reklamlarda yalan söylemesine izin vererek hararetli bir tartışma başlatmıştı.

Üst düzey Facebook yetkilileri, kararı ifade özgürlüğü üzerinden haklı çıkarmaya çalışmış ve halkın, sahteliğinden haberdar olmasalar da siyasetçilerin ifadelerini değiştirilmeden görmesi gerektiğini iddia etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın yeniden seçim kampanyası, olası rakibi Joe Biden hakkında komplo yayan yanıltıcı Facebook reklamıyla tartışmadan çoktan yarar sağladı.

Sosyal medya devinin 2016 seçimindeki yenilgisini yanlışlıkla etkilediğine inandığını öne sürdüğü ifadesinde Clinton, Facebook'un "sadece Trump'ı yeniden seçeceğine değil, aynı zamanda onu yeniden seçmek istediğine" inanmamak için bir sebep olmadığını söyledi.

Zuckerberg'in "bir şekilde ikna edildiğini" iddia eden Clinton, "Trump'ı kızdırmamak onun ve Facebook'un çıkarına. Ben böyle olduğunu düşünüyorum. Ve bu bana karın ağrısı veriyor" dedi.

NBC, Facebook kurucu ortağının halka açıklanmayan samimi bir Beyaz Saray yemeğinin tadını çıkardığını keşfedince Zuckerberg, ABD Başkanı'nın onunla kulis yaptığını reddetmek zorunda kalmıştı.

Zuckerberg, CBS News'e sadece "aklındaki şeyler ve işle ilgili, haberlerde okuduğunuz bazı konular" hakkında konuştuklarını söylemişti.

Facebook ekimde, Politico, Zuckerberg'in Ben Shapiro ve Tucker Carlson gibi tartışmalı sağcı gazeteciler ve sadık Trump savunucusu siyasetçi Lindsey Graham'la ifade özgürlüğünü tartıştığı kayıt dışı yemekler ve gayri resmi görüşmeler düzenlediğini açıkladıktan birkaç gün sonra, "aşırı sağın haber platformu" Breitbart News'i "yüksek kaliteli haberler" bölümüne dahil etmeye karar vermişti.

Toplantılar, Facebook'un sağ haber sitelerini sansürlediğine dair asılsız iddialar gündemdeyken gelmişti. Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin de benzer toplantılar yaptığı bildirilmişti.

Zuckerberg'in ABD Başkanı'yla yaptığı toplantının içeriği sır olarak kalsa da Clinton, ikilinin belirli konularda benzer görüşler paylaştığına inandığını söyledi.

Zuckerberg'in gerçekler ve görüşler arasındaki ilişkiye yönelik açıklamaları hakkındaki soruya Clinton, "Trumpçı" diye cevap verdi.

Otoriter yönetim taraftarı.

Zuckerberg'in bir Demokrat aday adayına dair hoşnutsuzluk duyduğunu herkes biliyor. Sızdırılan ses kaydında Zuckerberg, tekel karşıtı görüşleriyle Facebook için "varoluşsal" tehdit oluşturan Elizabeth Warren'a karşı "(Trump'a) destek vereceğini" ve "savaşacağını" ima ediyor.

Warren'ın pozisyonu, Washington'da platforma olan ilginin ve şüphenin arttığını gösteriyor.

 

 

Cambridge Analytica'nın soru-cevap uygulaması aracılığıyla sitedeki boşluktan yararlanıp 87 milyon Facebook kullanıcısından toplanan verileri kullanarak 2016 seçimlerinde kararsız seçmenlerin kimliğini saptaması ve onları hedeflemesiyle bu endişeler daha da güçlenmişti.

Veri ihlallerine ilişkin kongre oturumunda Zuckerberg, "geliştiriciler ve veri gizliliğinin yanı sıra sahte haberler, seçimlere yabancı müdahaleler ve nefret söylemini" önlemeye yetecek kadar çalışmadığı için açıkça özür dilemiş ve eklemişti:

Sorumluluğumuzun genişliğini anlayamadık ve bu büyük bir hataydı.

2016 seçimleri, birçok kişi tarafından internet üzerindeki yanlış bilgilendirmelerden belirgin biçimde etkilenen ilk ABD seçimi olarak görülüyor. Birçok seçmenin Facebook ana sayfasında yanlış ve yanıltıcı haber yazıları ve görüntüleri yer almıştı. Birkaç çalışma, bunun Trump'ın zaferine katkı sağladığına inanıyor.

Clinton, Facebook'a doğrudan atıfta bulunmadan "Kapılar ardında neler olduğunu anlamadık" dedi. Bununla birlikte Clinton sosyal medya platformunun gücünü, ulusal hükümetin gücüyle karşılaştırdı.

Eski dışişleri bakanı, şirketteki "en üst düzey" kişilerle ilişkilerine atıfta bulunarak, "Bazen yabancı bir güçle müzakere ediyor gibi hissediyorum" dedi.

Clinton, "(Zuckerberg) son derece güçlü" diye ekledi.

Bu, henüz anlamaya başladığımız büyüklükte etkiye sahip küresel bir şirket.

Görüş almak için Facebook'la irtibata geçildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU