BBC, Kobe Bryant diye LeBron James'in görüntülerini yayımladı

Editör "insan hatasını" sorumlu tutarken bir eleştirmen "Keşke bu dikkatsizlik beni şaşırtsaydı. Şaşırtmadı" dedi

Basketbol efsanesi Kobe Bryant'ın ölüm haberinde yanlışlıkla LeBron James'in görüntülerini kullandığı için izleyicilerin öfkelenmesine yol açan BBC, özür diledi.

41 yaşındaki sporcu pazar günü 13 yaşındaki kızı Gianna ve diğer 7 kişiyle birlikte helikopter kazasında yaşamını yitirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın dört bir yanından övgüler yağarken üzüntüden yıkılmış hayranlar, Bryant'ın tüm zamanların en büyük NBA oyuncularından biri haline geldiği takımı Los Angeles Lakers'ın evi Staples Center'ın önünde toplandı.

Ancak "Saat 10 Haberleri" (News at Ten) sırasında BBC, yanlışlıkla Bryant'ın takım arkadaşı James'in (LeBron) görüntülerini kullandı.

Canlı yayının devamında özür dilendi ama birçok kişi hatanın yayımcı kuruluş ve Britanya medyası genelindeki çeşitlilik eksikliğini gözler önüne serdiğini öne sürdü.

Tottenham'ın İşçi Partili Parlamenteri David Lammy, "Kobe Bryant ve LeBron James birbirine benzemiyor bile" dedi. The Good Immigrant (İyi Göçmen) kitabınının yazarlarından gazeteci Musa Okwonga DA "BBC daha fazla siyahi yapımcı ve editör çalıştırsaydı, bunun gibi korkunç hatalar gerçekleşmezdi.

Keşke bu dikkatsizlik beni şaşırtsaydı. Şaşırtmadı" ifadelerini kullandı.

 Avukat ve Women in Leadership (Lider Kadınlar) dergisinin kurucusu Dr. Shola Mos-Shogbamimu ise "Sevgili BBC Haber Ajansı, siyahi insanlar aynı görünmüyor! Tanrım, bu trajik kayıp karşısındaki tüm üzüntümüzün yanında bu rezaletle de başa çıkmak zorundayız" dedi.
 


BBC'nin saat 6 ve saat 10 haberlerinin editörü Paul Royall, hatadan dolayı özür diledi ve "insan hatasını" sorumlu tuttu.

Royall, "Bu gece Kobe Bryant'ın ölümüyle ilgili haberin bir yerinde, yanlışlıkla LeBron James'in fotoğraflarını kullandık. Programdaki genel standartlarımızın altında kalan bu insani hata yüzünden özür dileriz" dedi.

Pazar günü James, eski takım arkadaşına saygısını sunmuştu:

Bu çok fazla. Bu çok fazla. Bu hikaye çok ağır. Hiç mantıklı değil. Uzun lafın kısası, şimdi Lakers üniformasıyla burada, onun memleketi Philadelphia'dayım. Onunla ilk tanıştığımda, All-Star Weekend'te giydiği ayakkabılarını bana vermişti. Bu gerçeküstü. Bu hiçbir anlam ifade etmiyor ama evren hayatınıza bazı olaylar yerleştiriyor. Ve sanırım doğru şekilde yaşadığınızda, her ne yapıyorsanız ona kendinizi tamamen verdiğinizde, her şey kendiliğinden halloluyor. Ve mantıklı olması gerekmiyor, sadece oluyor. Gelmiş geçmiş en büyük basketbolculardan, tüm zamanların en iyi Lakers oyuncularından biri olan Kobe Bean Bryant'la konuşmuş olabildiğim için çok mutluyum. Adamın Staples Center'da asılı iki forması var. Bu çılgınlık.

Eski ABD başkanı Barack Obama da Bryant'ı samimiyetle övdü:

Kobe, sahada bir efsaneydi ve bir o kadar anlamlı olacak ikinci yarıya yeni başlıyordu. Gianna'yı kaybetmek ebeveyn olan bizler için daha da üzücü. Michelle'le birlikte, bu düşünmesi bile hoş olmayan günde Vanessa'ya ve tüm Bryant ailesine sevgi ve dualarımızı gönderiyoruz.

ABD'nin şu anki başkanı da kısa bir süre sonra, birçok kişinin kuşkulu biçimde Obama'nın açıklamasına benzer bulduğu bir beyanda bulundu.

Donald Trump, "Kobe Bryant, gerçekten de tüm zamanların en büyük basketbolcularından biri olmasına rağmen hayata yeni başlamıştı. Ailesini çok seviyordu ve gelecek için çok güçlü bir tutkuya sahipti. Güzel kızı Gianna'nın kaybı bu anı daha da yıkıcı kılıyor" diye yazdı.

Bryant'ın ölüm haberini veren TMZ, polise helikopterdeki bazı kişilerin aile üyelerini bilgilendirmek için yeterli zaman bırakmadığı için internette eleştirildi.

Los Angeles Şerif Departmanı'dan Şerif yardımcısı Tim Murakami, "Üzgünüm çünkü bir medya kuruluşu Kobe'nin öldüğünü bildirdiğinde ben delilleri topluyordum. Haber yapmak istemelerini anlıyorum ama lütfen yakınlarına kişisel bildirimde bulunmak için bize zaman tanıyın. Kayıpları medyadan duymak fazlasıyla duygusuz. Bu kalbimi kırıyor" açıklamasında bulundu.

MSNBC muhabirinin Lakers'dan "Los Angeles zencileri" diye bahsetmesinin ortaya çıkması da büyük öfkeye sebep oldu.

Alison Morris, Bryant'ı överken "… O tam bir sporcu, Los Angeles zencileri kadrosunda mükemmel bir yıldızdı” diyor gibi duyuldu. Morris daha sonra bunu şiddetle reddetti.

Morris, Twitter'daki açıklamasında "Ne yazık ki Knicks ve Lakers isimlerini 'Nakers' diye birleştirerek yayında kekeledim. Lütfen ASLA ırkçı bir terim kullanmadığımı ve kullanmayacağımı bilin. Bunun neden olduğu karışıklıktan dolayı özür dilerim" dedi.

BBC, siyahi, Asyalı ya da etnik azınlıktan bir sporcunun görüntülerini ilk kez yanlış kullanmıyor. Yayın kuruluşu 2018'de, şu an Pakistan'ın başbakanı olan İmran Han yerine yanlışlıkla kriket oyuncusu, Han'ın takım arkadaşı Wasim Akram'ın görüntülerini kullandığı için özür dilemişti.

BBC'nin hatasıyla ilgili açıklama arayan bazı sosyal medya kullanıcıları, James'in NBA'de tüm zamanların en çok sayı atanlar listesine girmesiyle fotoğrafın o hafta kullanıldığını öne sürdü. James'in Bryant'ın toplamda kaydettiği 33 bin 643 sayısını geçerek  Kerim Abdül Cabbar ve Karl Malone'un arkasında üçüncü sıraya yerleştiği haberi yayımlanmıştı.

Sosyal medyadaki son paylaşımlarından birinde Bryant, James'in başarısını kutlamış ve şunları yazmıştı:

Oyunu geliştirmeye devam ediyor. Kardeşime çok saygı duyuyorum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU