Eintracht Frankfurt’un onursal başkanı Nazi çıktı

Geçmişe dönük araştırma yapan Bundesliga kulübü, Gramlich'in unvanını ölümünden sonra geri aldı

Onursal Başkan Rudolf Gramlich eskiden Alman takımına kaptanlık da yapmıştı (AFP) 

Alman futbol kulübü Eintracht Frankfurt, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle bağlantısını keşfettikleri eski başkanları Rudolf Gramlich'in onursal unvanını geri aldı.

Gramlich, Frankfurt formasıyla 1930'larda 200 lig maçında oynamıştı. Ayrıca 22 uluslararası maç kazanan Gramlich, Berlin'de yapılan ve ev sahibi ülkenin aleni antisemitizmiyle anılan 1936 Olimpiyatları'nda Alman takımına kaptanlık etmişti. 

Pazartesi günkü Holokost Kurbanlarını Anma Günü öncesi Fritz Bauer Holokost Enstitüsü aracılığıyla eski başkanlarını araştıran Frankurt kulübü, Gramlich'in Adolf Hitler'in Nazi partisinin ve onun SS kolunun aktif bir üyesi olduğu sonucuna ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bundesliga takımlarından Frankurt'un pazar günkü yıllık toplantısında konuşan kulübün şimdiki başkanı Peter Fischer, "Rudolf Gramlich, Nasyonel Sosyalizm'in şiddet dolu hükmünü beğenerek kabul etmiştir (...) Bu gerçek, rejimle uyumlu şekilde yaptığı kulüp başkanlığı, SS ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) adlı iki suç örgütüne üyeliği ve özellikle de işgal altındaki bölgelerdeki Alman terör rejimine katılımıyla belgelenmiştir" dedi.

İlki 1939-1942 arası, ikincisi de 1955-1970 arası olmak üzere iki kere kulübün sorumluluğuyla görevlendirilen Gramlich 1988'de yaşamını yitirmişti. Frankfurt 1959'da ilk birinciliğini kazandığında ve ertesi sene Avrupa Kupası finaline kalarak Glasgow'da Real Madrid'e yenildiğinde başkanlık koltuğunda Gramlich oturuyordu. 

Gramlich onursal başkanlık unvanıyla ödüllendirilmiş olsa da bu paye artık geri alındı.

Fischer, “Gramlich’in onursal başkan olarak adlandırıldığı o dönemde rol oynayan gerçeklerin bugün artık farklı değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız (...) Kulübe katkısı ne kadar olumlu olursa olsun onursal bir başkan aynı zamanda gençlik, üyelik ve toplum için etik ve ahlaki açıdan bir rol model olmalıdır" diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU