İdlib’den yaşanan göç drone ile görüntülendi: Binlerce Suriyeli daha Türkiye sınırına doğru yola çıktı

İdlib’e yönelik saldırılar sürerken siviller göç etmeye devam ediyor. Son göç dalgası Beyaz Baretliler’in drone kamerasına yansıdı

Rusya ve İran destekli Suriye rejim ordusunun İdlib güneyine başlattığı askeri harekat nedeniyle yüz binlerce sivil daha Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Yerel kaynakların aktardığına göre son birkaç günde 25 bine yakın sivil İdlib’e bağlı Serakib, Eriha ve Maaretunnuman’daki evlerini terk etti.

Suriye’nin sivil savunma birimi olan Beyaz Baretliler, son yaşanan göç dalgasını havadan görüntüledi.

Yüzlerce araç... Binlerce insan...

Drone kameralara yansıyan görüntülerde, Türkiye sınırına doğru göç eden yüzlerce aracın oluşturduğu kuyruk göze çarpıyor.

Kısıtlı eşyalarını arabalara yükleyerek nispeten daha güvenli gördükleri Türkiye sınırına gelen Suriyelileri burada da insani dramlar bekliyor.

Son yaşanan göçler nedeniyle sınır bölgesinde çadır kuracak alan kalmazken altyapı eksikliği de birçok sorunu beraberinde getiriyor.

Birçok sivil sığınacak yer bulmakta zorlanıyor.

2 ayda 500 bin sivil kaçtı

Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan “Gerginliği Azaltma” ve ateşkes anlaşmalarına rağmen Rusya ve İran’ın İdlib’e saldırıları hız kesmedi. Saldırılar yüzünden 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin sivil göç etti.

Bombalardan kaçamayan bin 1600 sivil bu süre zarfında öldürüldü. 2 ayda saldırı altındaki bölgelerden kaçan sivil sayısı 500 bini aştı.

İdlib nüfusu patladı

Göçler sadece İdlib’den yaşanmıyor.

“Gerginliği Azaltma Bölgesi” içinde bulunan Halep batısı ve güney kırsalındaki Daret İzze, Etarib, Hıreytan, Hayyan, Anadan ve Ayncara gibi bölgelerden de Türkiye sınırına doğru göç hareketliliği var.

Suriye İç Savaşı boyunca İdlib’in nüfusu aldığı göçlerle 4 milyona ulaştı. Kent merkezine doğru genişleyecek bir askeri harekatın daha ağır bir bilançoya yol açmasından endişe ediliyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU