Karar yazarı: Japon milletinin sahip olduğu haklara ve güvenceye Türk milleti de layıktır

Karar yazarı Kiras, Elazığ’daki depreme dair, “Japonya’da bizdekinden daha şiddetli depremler gerçekleşmesine rağmen nadiren can kaybı oluyor” dedi

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin genel yayın yönetmeni ve yazarı İbrahim Kiras, Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 41 kişi ile ilgili “Elazığ’da yerbilimcilerin uyarıları göz ardı edilmeyip gerekli önlemler alınsaydı şimdi cenazelerinde ağladığımız vatandaşlarımızı kaybetmemiş olabilirdik” değerlendirmesini yaptı.

Kiras, “Japonya’da bizdekinden daha şiddetli depremler gerçekleşmesine rağmen bunlarda nadiren can kaybı oluyor” diyerek, “Japon milletinin sahip olduğu haklara ve güvenceye Türk milleti de layıktır” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elazığ’daki depremde AFAD Malatya’da dahil 1287 ağır hasarlı bina tespit etti.

Hastanelere başvuran 1607 vatandaştan 1516'sı taburcu edildi.

45 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı.

Ölü sayısı 41 olarak açıklanırken, enkaz altında kimsenin bulunmadığı açıklandı.

Kiras: Akıl işi değil

Kiras, depremle ilgili olarak yıllardır eleştiri ve uyarıların duymazdan gelindiğini ifade ederek “siyaset yapmayın” denilerek sorunları gündemden çıkarmaya kalkışmanın akıl işi olmadığını yazdı.

Karar yazarı şöyle devam etti:

Diğer yanda ise benim de bu hususta kendileriyle hemfikir olduğum bazı kişiler “Bu tartışmanın zamanı değil. Önce enkaz altındaki insanları çıkaralım, evsiz kalanların yardımına koşalım, hükümetin önlem alıp almadığı konusunu sonra tartışalım” uyarısında bulundular. Zaten çoğunluk da böyle davrandı, o gece hiç de çatır çatır siyasi tartışma yapılmadı. Yapılanlar da karşılıklı yapıldı. Ama ne olursa olsun şunu kabul etmek zorundayız: “Şimdi değil sonra konuşalım” diyenler de “Şimdi konuşmayalım da ne zaman konuşalım” diyenler de öncelikle konuşma hakkına sahipler. Her iki görüşün de medeni bir şekilde ifade edilmesinin ve tartışılmasının kimseyi rahatsız etmemesi gerekir.

“Hükümetin kendince haklı olarak depremden önce yapmadıklarının değil depremden sonra yaptıklarının konuşulmasını istediğini” kaydeden Kiras “Ama bunu zorla sağlaması mümkün değil. Zaten belki de hükümetin ‘önlem niye alınmadı’ diyenlerden bu kadar rahatsız olmasına gerek yoktu. Elâzığ Valisi’nin de orada bulunan bakanlara ‘kamuoyu algısı çok iyi’ sözleriyle ifade ettiği üzere, depremden sonra yapılanlar vatandaşı yeterince memnun ediyor. Memnun kalmayanları da zorla memnun etmeye kalkışarak aslında ‘kamuoyundaki algı’ya zarar veriyorlar farkında olmadan!” dedi.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU