David Schwimmer: Sadece siyahiler ya da Asyalıların oynadığı Friends çekilmeli

Oyuncu, sitcom'u cinsiyetçilik ve homofobi eleştirilerine karşı savundu

David Schwimmer, Friends'in "tamamen siyahi" veya "tamamen Asyalı" versiyonunun olması gerektiğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Popüler sitcom, 2017'de Netflix'e gelmesinin ardından son yıllarda eleştirilerin hedefi oldu. Y kuşağı izleyiciler, dizinin "sorunlu" olay örgüsü hakkında çekincelerini dile getirirken yapımı transfobik, homofobik ve cinsiyetçi diye tanımladı.

Yeni bir röportajda Schwimmer, bu eleştirilere karşı diziyi savundu ve daha çeşitli bir yeniden çevrim önerdi.

The Guardian'a konuşan Schwimmer, şunları söyledi:

Belki de tamamen siyahi ya da tamamen Asyalı bir Friends olmalı. Ama ben de çeşitlilik eksikliğinin farkındaydım ve Ross'un beyaz tenli olmayan kadınlarla çıkması için yıllarca uğraş verdim. Dizideki ilk kız arkadaşlarımdan biri Asya asıllı Amerikalı bir kadındı ve daha sonra da Afrika asıllı Amerikalı kadınlarla çıktım. Benim açımdan gayet kasıtlı bir çabaydı.

Schwimmer şunları ekledi:

Dizinin, karakterlerin Yahudiliğini nasıl ele aldığı da ilginç. Bunun hiç sarsıcı veya çığır açıcı olduğunu düşünmüyorum ama kendi adıma sadece Noel'le ilgili olmayan en az bir bölümümüz olduğu için mutluyum. Aynı zamanda Hanuka'ydı ve Hanuka armadillosunu oynamama rağmen, en azından dini gözlemlerdeki farklılıkları kabul ettiğimiz için memnundum.

Ayrıca eski dizilerin bağlam dışı değerlendirilmesine yönelik hayal kırıklığını ifade eden Schwimmer şu ifadeleri kullandı: 

Gerçek ayrıca şu ki dizi zamanına göre günlük seks, korunmalı seks, eşcinsel evlilik ve ilişkileri çok rahat şekilde ele alma tarzıyla çığır açıcıydı. Dizinin pilot bölümünde karakterimin eşi, onu bir kadın için terk ediyordu ve benim de katıldığım, eski eşimle kız arkadaşının eşcinsel düğünü vardı. Bugün pek çok alandaki sorunun büyük kısmının, bağlamın çok değerlendirilmemesi olduğunu hissediyorum. Konuyu değerlendirirken, dizinin o dönem ne yapmaya çalıştığına bakmak zorundasınız. Belki bir şeyin uygunsuz veya duyarsız olduğunu söyleyen ilk kişi benim ama o zamanlarki değerlendirmemin gayet iyi olduğunu hissediyordum. Sosyal sorunlara ve eşitlik meselelerine zaten gerçekten aşikardım.

Orijinal bir şekilde 2004'e kadar 10 yıl süren dizide Schwimmer'la birlikte Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courtney Cox, Lisa Kudrow ve Matt LeBlanc rol almıştı.

Friends'in yeniden bir araya gelme ihtimaline ilişkin Schwimmer şunları söyledi:

Herkesin farklı kariyer yolu göz önüne alındığında bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Herkesin benzer hissettiğini düşünüyorum: diziyi bitirmenin doğru yolu olduğunu hissettiren şeyi neden bozalım? Para için bir şeyler yapmak istemiyorum. Yaratıcı bir anlam ifade etmek zorunda ve şimdiye kadar duyduklarım arasında bize sunulan hiçbir şeyin manası yok.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU