Savcılık, Reina saldırganı için 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etti

39 kişinin ölümüyle sonuçlanan Reina saldırısının zanlısı Abdulkadir Masharipov için anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve kasten öldürme suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi

Fotoğraf: İHA

1 Ocak 2017 sabahı, İstanbul'un Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen ve 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının davasında mütalaa açıklandı. 

Savcılık, saldırgan Abdulkadir Masharipov'un, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve kasten öldürme suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet veçeşitli suçlardan 1500 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. 

Tutuklu sanıklardan İlyas Mamaşaripov'un, "yardım eden" konumunda olması nedeniyle 632 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen mütalaada, Masharipov'un iki eşinin de aralarında bulunduğu diğer 46 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapsi talep edildi.

11 sanığın delil yetersizliğinden beraati talep edilen mütalaada, bir sanığın dosyasının ise ayrılması istendi.

Duruşmada ara kararını açıklaya mahkeme tutuklu sanıklardan Muhammed Ebul Hasan'ın tahliyesine hükmetti

14’üncü duruşması düzenlenen davada aralarında Masharipov'un da bulunduğu 18’i tutuklu 58 sanık yargılanıyordu. 

Taksi şofölerinin tanıklığına başvuruldu

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada gizli tanık "Geveze"nin beyanının alınmasından sonra, daha önce alınan kararlar gereği dinlenilmesine karar verilen ve olay günü saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla yargılanan Abdulkadir Masharipov'u taşıdıkları belirtilen 5 taksi şoförünün tanıklığına başvuruldu. 

Beyanı alınan tanık Serdar Karataş'tan, sanıkların arasından olay gecesi Ortaköy'den taksisine binen sanığı teşhis etmesi istendi. İlk olarak tespitte bulunamayan Karataş, sanıklar ayağa kaldırıldıktan sonra Masharipov'u göstererek taksisine binen kişinin bu sanığa benzediğini söyledi. 

Karataş, Ortaköy'e bir yolcuyu bıraktıktan sonra kumpir yediğini ve o sırada silah sesi duyduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Ortalık karıştı. Trafiğe takılmamak için arabamın ucunu portakal yokuşuna verdim. Yokuşa doğru döner dönmez, hareket halindeyken arabamın kapısı açıldı ve içeri giren kişi 'Zeytinburnu'na gitmek istiyorum' dedi. Saat gece 01.00-02.00 sıralarıydı. Üzerinde gömlek vardı ve hava soğuk olduğu için kıyafetlerinden şüphelendim. Yüzüne baktığımda yüzünde is vardı. Bana sigara ikram etti.  'Sen üşümüyor musun, hava soğuk' dedim. Bana, 'Bomba patladı' dedi. 'Korkma' diye cevap verdim. 'Sen Zeytinburnu'na git, ben sana fazla para vereceğim' dedi. Uyuşturucu kullanmış olduğundan şüphelenip, arabamdan inmesini istedim. Göz göze geldik, gözleri cam gibiydi. Bana ters ters bakıp arabadan indi ve gitti. Yabancı uyrukluydu ve kırık Türkçe konuşuyordu."

Bu sırada söz Masharipov ve bazı sanıkların avukatı, olayın gerçek faillerinin çıkıp gittiğini ve eylem yapma potansiyellerinin bulunduğunu iddia ederek, tanığın ilk gösterişte müvekkilini teşhis edemediğini ve mahkeme heyetince yönlendirildiğini söyledi. 

Masharipov'un aracına bindiği taksicinin tanıklığı

Duruşmada olayın faili Masharipov'u Zeytinburnu'ndan alıp Beşiktaş'a getiren ve olaydan sonra Zeytinburnu'na götüren diğer taksicilerin de tanıklığına başvuruldu.

Tanıklardan Mustafa Şengül, teşhis ettiği sanık Masharipov'u Zeytinburnu'nda bir lokantaya bıraktığını ve kapının önünde bir süre bekledikten sonra parasının kendisine lokantanın kapısının altından uzatıldığını söyledi.

Şengül, bu kişinin aracına binmesinden sonra pis bir koku aldığını ve ne kokusu olduğunu tanımlayamayacağını da sözlerine ekledi. 

"Beşiktaş'ta değildim, Türkçe bilmiyordum"

Tanık beyanlarına karşı diyeceği sorulan tutuklu sanık Masharipov, beyanları kabul etmediğini belirterek, "Beşiktaş'ta değildim. O tarihte ben Türkçe de bilmiyordum. Türkçe'yi cezaevinde öğrendim." diye konuştu. 

Talepleri sorulan sanık avukatları, taleplerinin dosyaya yenilik kaydetmeyeceği gerekçesiyle reddedilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Avukatların bu talebi de reddedildi.

Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı mütalaasının hazır olduğunu belirterek, mahkemeye sundu. 

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Masharipov hakkında ayrıca, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, terör saldırısının planlayıcılarından İlyas Mamaşaripov, Abdurrauf Sert, Ali Jameel Mohammed ile saldırıyı gerçekleştiren Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva için de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan yine bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, terör örgütü içinde "kadı" olarak görev yaptığı belirtilen Yasser Mohammed Salem Radown için de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer sanıklar hakkında da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU