Koronavirüs: Hastane çalışanları, tuvalete gitmeye zamanları olmadığı için yetişkin bezi kullanıyor

Hükümet talebi karşılamak üzere iki hastanenin inşasını yetiştirmeye çalışırken hayati tıbbi malzemeler azalıyor

22 Ocak 2020'de çekilen bu fotoğraf, Vuhan'daki Zhongnan hastanesinde koruyucu giysiler giyen tıbbi personeli gösteriyor (AFP)

Çinli sağlık çalışanlarının tuvalete gitmeye zamanları olmadığı için yetişkin bezleri kullandığı bildirildi.

Hubei eyaletindeki Vuhan şehri, aralık ayında bir et pazarından yayıldığına inanılan koronavirüsten dolayı perşembeden beri tecrit altında.

Vuhan, 11 milyonluk bir şehir ve virüsün merkez üssünün çevresindeki hastaneler salgınla başa çıkmak için büyük çaba sarf ediyor. Yeterli sayıda hastane, yatak, doktor, hemşire ve hatta lastik eldiven ve yüz maskesi gibi temel tıbbi malzeme yok.

Salgına cevap olarak Çin Halk Cumhuriyeti iki hastanenin inşasına başladı. Hastanelerin ilki bin kişilik kapasiteye sahip ve birkaç gün içinde, 3 Şubat'a kadar tamamlanacak. Bin 300 yataklı olacak şekilde tasarlanan ikinci hastaneninse üç hafta içinde bitmesi bekleniyor.

Bu arada, hastaneler kırılma noktasında; hatta aktarılana göre bir doktor görevi başında öldü. Washington Post'un haberine göre bazı çalışanlar tuvalete gitmeye zamanları olmadığından bazılarıysa koruyucu kıyafetlerini çıkarmak ve yırtılma ihtimalini yaşamak istemediklerinden dolayı bez kullanıyor.

Weibo'da paylaşımda bulunan Vuhanlı bir doktor “Başka bir koruyucu giysiye sahip olamayabileceğimizi biliyoruz ve hiçbir şeyi boşa harcayamayız" diye yazdı.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi, Vuhan'daki 15 hastane çalışanının hastaları tedavi ederken virüse yakalandığını belirtti. Washington Post'a göre, virüs bu çalışanlardan 14 tanesine sadece bir hastadan bulaştı.

 

 

Pazar sabahı bildirilen son rakamlar, önceki 24 saati kapsıyor ve toplam bin 975 enfeksiyonda 688 yeni vaka, 15 de yeni ölüm olduğunu gösteriyor. Çin ayrıca Hong Kong'da 5, Makao ve Tayvan'da üçer vaka bildirdi. Tayland, Japonya, Güney Kore, ABD, Vietnam, Singapur, Malezya, Nepal, Fransa ve Avustralya'da az sayıda vakaya rastlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD; Washington eyaletinde, Chicago'da ve son olarak da Güney Kaliforniya'daki vakaları doğruladı. Cumartesi gecesi en son hastanın Vuhan'dan geldiği, bir hastanede karantinaya alındığı ve durumunun iyi olduğu açıklandı. Kanada ise ülkenin ilk korona virüsü vakasına,  Toronto'ya uçmadan önce Wuhan'da bulunan 50'li yaşlardaki bir adamla rastlandığını söyledi.

Bu son virüs, bazıları soğuk algınlığından daha kötüsüne yol açmayan, korona virüsleri olarak bilinen geniş bir aileden geliyor. Virüs, soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar gösteriyor. Bu semptomların arasında öksürük ve ateş de var. Daha ciddi vakalardaysa virüs nefes darlığına neden oluyor. Bu, daha da kötüleşip, ölümcül olabilecek akciğer iltihabına yol açabilir. Yeni koronavirüsün ne kadar ölümcül olduğu, hatta sadece ABD'de her yıl 10 binlerce insanı öldüren sıradan grip kadar tehlikeli olup olmadığı belli değil.

İlk olarak geçen ay tespit edilen virüsün, Vuhan pazarında satılan bir tür yabani hayvandan kaynaklandığı düşünülüyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU