Taliban: ABD askeri personelini taşıyan uçağı düşürdük

Afgan basınının Ariana Afgan Airlines’a ait yolcu uçağının düşürüldüğünü duyurmasının ardından Taliban, düşen uçağın ABD askerlerini taşıyan bir hava aracı olduğunu ve uçağı Gazni bölgesinde vurduklarını açıkladı

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Afganistan’da bir yolcu uçağının düştüğü haberlerinin ardından Taliban açıklama yaptı.

Açıklamada Taliban kontrolündeki Gazni Eyaleti’nde ABD askeri personelini taşıyan uçağın düşürüldüğü, üst düzey askerlerin de bulunduğu uçaktan kurtulan olmadığı belirtildi.

AP’nin haberine göre Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid, uçağı ABD üssüne 10 kilometre uzaklıkta vurduklarını söyledi.

Mujahid, uçağın istihbari misyonda olduğunu ve Deh Yak ilçesine bağşlı Sado Khel bölgesinde düşürüldüğünü aktardı.

 

Taliban’a yakın gazeteci Tariq Ghazniwal, Twitter hesabından düşürülen uçağın görüntülerini paylaştı. Ancak söz konusu görüntüler henüz doğrulanmadı.

 

 

Al Jazeera’nin ulaştığı üç hükümet yetkilisi uçağın kamuya ait Ariana Afgan Havayolları’na ait olduğunu söylerken, havayolu şirketinin CEO’su Mirwais Mirzakwal bu iddayı reddetti.

Mirwais Mirzakwal, Reuters’a yaptığı açıklamada “Bir uçak kazası oldu. Ancak uçak, Ariana’ya ait değil. Bugün Herat’tan Kabil’e ve Kabil’den Herat’a giden Ariana Afgan Havayolları’na ait iki uçak güvenli şekilde gidecekleri yere vardı” ifadelerini kullandı.

Gazni Eyaleti yöneticisi Wahidullah Kaleemzai, TOLONews’a yaptığı açıklamada “Ölenler ve havayolu şirketinin adı hakkında kesin bir bilgi yok” diye konuştu.

Al Jazeera muhabiri Zein Basravi, Gazni Eyaleti yönetimi sözcüsüne dayandırdığı haberinde uçağın herhangi bir Afgan havayoluna ait olmadığı ifade edildi. 

Uçak kazası ile ilgili ilk çıkan haberlerde hava aracının 83 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı olduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU