Haftada 4 gün 6 saat çalışma önerisi gündeme gelen Finlandiya’da kağıt fabrikası işçileri greve hazırlanıyor

Yakın zamanda Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in böyle bir fikir belirtmesinin basına yansıması tartışmalara neden olmuştu

Ülkenin en önemli endüstrilerinden ormancılık endüstrisinde işverenlerle sendikalar arasında görüşmeler bir süredir devam ediyor (StoraEnso) 

Finlandiya’da kağıt fabrikasında çalışan yaklaşık 9 bin işçi eğer ücretlerin iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varılamazsa üç haftalık grev başlatacaklarını açıkladı. 

Öte yandan kereste fabrikasında çalışan 6 bin işçi de pazartesiden itibaren greve başlamayı daha önceden kararlaştırmıştı. 

İşverenler bir anlaşmaya varılamadığı durumda 10 Şubat’tan itibaren pek çok fabrikada lokavtla cevap vereceklerine söz verdi. Ormancılık endüstrisi ihracat gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Bir sonraki müzakerelerin salı gerçekleştirileceğini ekleyen Paperilitto sendikası, “Müzakerelerde her iki tarafın da onayladığı bir sonuca ulaşılırsa grevler ve lokavtlar sonlandırılacak” dedi. 

Finlandiya’da işçi sendikaları daha yüksek ücret ve daha az çalışma saati talep ederken, işverenleri temsil eden Finlandiya Orman Endüstrisi Federasyonu, İsveç ve Almanya gibi ülkelere kıyasla işgücünün halihazırda da çok pahalı olduğunu öne sürüyor. 

Finlandiya’da ücretlere ve çalışma sürelerine yönelik işverenler ve sendikalar arasında yürütülen görüşmeler bir süredir devam ediyor. 

Öte yandan, 34 yaşındaki Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in bu ay  haftada 4 gün 6 saatlik çalışma önerisi dile getirdiğinin basına yansıması tüm dünyada tartışma konusu olmuştu. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU