İMSAD Başkanı Erdoğan: Yeni ev alırken binada kullanılan betonu sorun

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye'de risk oluşturan unsurun deprem değil güvensiz yapılar olduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

Elazığ'daki 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden Türkiye'deki konutlara çevrildi. 

En çok merak edilen soruların başında ise ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusu geliyor.

Milliyet gazetesine konuşan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, ülkedeki konutların yüzde 52'sinin zorunlu deprem sigortası kapsamında olduğunu hatırlatıp "Sigortanın ödeme gücü ve hızla hasar ödemelerini yapması vatandaşlar için de teşvik edici ancak bu sistemin daha da büyüyüp geliştirilmesi gerekiyor" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın elindeki bilgilere göre hangi binalar yeniden yapılacaksa bunlarla ilgili bilgileri kullanıma açması gerektiğini söyleyen Erdoğan, yeni ev alacaklar için şu tavsiyede bulundu: 

Vatandaşlar yeni ev alırken bağımsız denetim şirketlerinden binanın 2007 ve güncellenen 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uygunluğu konusunda görüş alabilir. Müteahhit ve uygulamacı taşeronları sorgulayabilirler. Kullanılan hazır beton üreticisini öğrenip Türkiye Hazır Beton Birliği'nden firma ve ürünü hakkında görüş alabilirler.

Bina değil alan dönüşümünün esas alınması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Belgeli malzemelerin belgeli yolculuğundan emin olmak için mutlaka müteahhit, proje, uygulama, malzeme, denetimler kontrol altına alınmalı ve onaylanmalı. Sigorta şirketleri DASK ya da konut sigortası dışında en az 10 yıl süreli ilgili binalar için verilen yapı belgesine giren konularda 'yapı güven sigortası' adı altında bir sigorta devreye almalı" dedi.

 

Independent Türkçe, Milliyet 

DAHA FAZLA HABER OKU