Akit yazarı: Canlı fay hatlarını öğrendik ama 4 katlı olarak inşa edilen bir binaya sonradan iki kat ilave yapılamayacağını öğrenemedik

Karahasanoğlu, Elazığ’daki depremle ilgili olarak bazı eleştirilerde bulundu

Fotoğraf: İHA

Akit yazarı Ali Karahasanoğlu Elazığ’da meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili olarak bir değerlendirme yaptı.

Karahasanoğlu, depreme dair birçok teknik konunun öğrenildiğini ifade ederek eleştirilerde bulundu.

Akit yazarı, “Depremle ilgili neleri öğrendik, neleri öğrenemedik!” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Türkiye’deki fay hatlarını çok iyi öğrendik.
Sıradan vatandaşlar olarak, canlı fay hatlarını, ölü fay hatlarını, hatta ölü olduğu halde canlanabilecek fay hatlarını, ezbere öğrendik.
Ama, 1999 öncesinde yapılan binalarda oturulamayacağını öğrenemedik..
Batı Anadolu Fay hattını, Doğu Anadolu Fay hattını, Kuzey Anadolu Fay hattını nerelerden geçtiğini ayrıntıları ile öğrendik.
Ama, yapılıp bitirilmiş bir binanın giriş katındaki dükkanı genişletmek için kolonların kesilmeyeceğini öğrenemedik..
Hangi fay hattında en fazla kaç şiddetinde deprem üretildiğini, bunun periyodik olarak kaç yılda bir tekrarlandığını öğrendik..
Ama dükkanlarında kolonları kesilmiş binaları tespit edip, hem vatandaşı uyarmayı, hem de o binaları mühürlemeyi öğrenemedik.
Depremin şiddetinin başka büyüklüğünün başka anlamlar içerdiğini öğrendik.. Yerin kaç km derinliğinde olduğunu öğrendik.. Denizdeki fay hattında kırılma yaşandığında, tsunami tehlikesinin nerelerde olabileceğini öğrendik..
Ama, 4 katlı olarak inşa edilen bir binaya sonradan iki kat-bir kat ilave yapılamayacağını, bunun temele hesaplanmamış bir yük getireceğini ve yıkım için davetiye olacağını öğrenemedik..

“Depremin önlenemeyeceğini, yüzyıllardır Türkiye’de depremlerin olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini, depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini” ifade eden Karahasanoğlu, “Depremde zarar gören binaları kamu idaresinin/belediyelerin hızlı şekilde tespit edip, o binaları kimsenin gözünün yaşına bakmadan hızla yıkmak gerektiğini öğrenemedik…” eleştirisinde bulundu.

"Şengör'ün neler dediğini öğrendik..."

“Deprem ile ilgilenen bilim dallarını, Celal Şengör’ü, Naci Görür’ü, Şener Üşümezsoy’u, Ahmet Ercan’ı ve daha birçok deprem ile ilgili profesörlerin neler dediklerini, nerelerde buluşup, nerelerde ayrıştıklarını öğrendik”lerini ifade eden Karahasaoğlu, suçlayıcı bir bakış açısı içinde olanları eleştirerek, “Ama.. Deprem üzerinden sürekli insanları suçlayıcı bakış açısı ile topluma yaklaşmanın yanlışlığını, halka tepeden bakmanın, insanları küçük görmenin yanlışlığını öğrenemedik” dedi.

 

Akit

DAHA FAZLA HABER OKU