Bolivya'da İncil, Başkanlık Sarayı'na dönerken farklı inanca sahip yerliler endişeli

Geçici hükümetin başkanı Jeanine Anez kendisini devlet başkanı ilan ederken, “İncil saraya geri döndü” diyerek Bolivya’da din tartışmasını yeniden alevlendirmişti

Bolivya'da muhalefet ve iktidar arasında din uzun zamandır önemli bir başlık olmuştu (AP)

Evo Morales’in ekimde gerçekleştirilen seçimlerden sonra seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ordunun isteğiyle istifa etmesinin ardından kendini devlet başkanı ilan eden Senato üyesi Jeanine Anez ilk açıklamasında, “İncil saraya geri döndü” ifadelerini kullanmıştı.

Brady McCombs imzalı dosyada, 3 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde Jeanine Anez’in, 2006’da ülkenin ilk yerli lideri olan Morales’e karşı biriken tepkiyi kullanabileceği belirtiliyor. Morales yönetiminde yerlilerin inancının da görünür biçimde temsil edilmesinin muhafazakar Katolikler arasında hoşnutsuzluğa neden olduğu ifade ediliyor. 

AP’nin Bolivya’daki din tartışmasına yönelik hazırladığı dosyada ülkeyi yaklaşık 14 yıldır yöneten Evo Morales’in İncil’i resmi hükümet törenlerinden çıkararak yerine yerlilerin yeryüzü ve bereket tanrıçası Pachamama’yı onurlandıran faaliyetler getirdiği belirtiliyor. 

Bolivyalıların Morales’in bıraktıkları konusunda hayli bölünmüş olduğu belirtilirken, İncil’i yeniden kamusal hayatın merkezine yerleştirmek isteyen avukat ve muhalefet lideri Anez’in kökleri derinlere uzanan toplumsal ayrımları yeniden alevlendirdiği dile getiriliyor. 

AP’ye konuşan üç çocuk babası inşaat mühendisi Jose Saravia, “Tıpkı İspanyolların 500 yıl önce geldiğindeki gibi. Onların da yerli halka gösterdikleri ilk şey İncil’di. Bana aynı şey tekrar yaşanıyormuş gibi geliyor” dedi. 

 

 

Yerli inancına rehberlik eden Condori Flores’se, zaman içinde Katoliklerle, Pachamama’ya inananlar arasında birlikte yaşamaya olanak sağlayan bir ilişkinin geliştiğini belirtiyor. Fakat, Flores, melez inançlara karşı sert bir tutum takınan evanjeliklerin benzer bir yaklaşım geliştirmeye imkan tanımadığını ifade ediyor. 

Condori, “Anez bizim var olduğumuzu anlıyormuş gibi görünmüyor. Pachamama hakkında konuşmuyor, bizim kim olduğumuz hakkında konuşmuyor” ifadelerini kullandı. 

Morales’in yerli halkın görünürlüğünü ve yerli dini inançlarının ehemmiyetini artırmaya yönelik kampanyasından rahatsızlık duyan başkent La Paz’daki varlıklı muhafazakarların yaşadığı bölgelerde, Anez’in İncil’i yeniden ön plana çıkarmasının memnuniyetle karşılandığı aktarılıyor. 

Psikolog Karine Ortiz Justiniano, “Bu Bolivya halkına gösterilen büyük bir saygıydı. Biz Tanrı’ya inanan insanlarız. Evo Morales hükümeti çok saldırgandı, özellikle Pachamama’ya inanmayanlara karşı” diye belirtiyor. 

Öte yandan yerli kültürü uzmanı, Bolivyalı sosyolog David Mendoza Salazar’sa, Morales’in yerli halkın özgüvenini artırdığını, üst sınıftakilerle karşı karşıya gelebilecek cesareti verdiğini belirtiyor. Yerli kökleri olanlar bu nedenle Anez hükümetine güvenmiyor ve gelecekten endişe duyuyor. 

 

Independent Türkçe, AP

 

DAHA FAZLA HABER OKU