Ekonomistler: Trump’ın göç sınırlamaları ABD’lilerin işlerini ve ücretlerini de tehdit edebilir

ABD’de doğum oranları düşerken ve işgücü yetersizliği artarken Trump’ın göç politikalarının iş yerlerini olumsuz etkileyebileceği ifade edildi

Sıkı göçmen politikaları uygulanmasını isteyenler aksi yönde argümanlar öne sürüyor (AFP)

ABD’de doğum oranı düşerken ve işgücü yetersizliği artarken ABD Başkanı Donald Trump’ın göç konusundaki kısıtlamalarının işletmeler açısından durumu kötüleştirebileceği belirtildi. AFP’nin haberine göre Donald Trump ve daha sıkı bir göç politikası uygulanması gerektiğini düşünenler düşük vasıflı göçmen işçilerin istihdamı etkileyeceğini ve ücretleri düşüreceğini öne sürüyordu. 

Ancak artan sayıda yapılan araştırmalar durumun aksi yönde olduğunu gösteriyor. Göçmen işçilerin işgücü piyasasından çıkarılması yıkıcı olabilir. Amerikalı çalışanlar için dahi bu durum ücretlerin düşmesine, yatırımların kesilmesine, satın alınabilir hizmetlerin azalmasına neden olabilir. 

Pew Araştırma Merkezine göre yaklaşık 7,6 milyon kayıtsız göçmen ABD’de çalışıyor ve bu da işgücünün yaklaşık yüzde 4,6’sına tekabül ediyor. İşçilere olan talep güçlü olsa da bu yüzdenin daraldığı belirtiliyor. 

Ulusal Bilimler Akademisi’nin 2016’da yayımladığı araştırma göçmenlerin ABD’li çalışanların istihdamını etkilediğine dair “çok küçük bir kanıtın” bulunduğunu ifade etmişti. Ekonomist Julie Hotchkiss, Georgia eyaletinin işveren ve ücret kayıtlarını inceleyerek göçmenlere diğer işçilerden daha az ücret ödendiğini belirtiyor. 

AFP’ye konuşan Hotchkiss, “Pek çok dökümanı inceledikten sonra bu işçilerin varlığının net olumlu bir etki yarattığını görüyorum” dedi. 

 

 

Kolorado ve Kaliforniya Üniversitelerindeki ekonomistler aralıkta yayımlanan araştırmalarında 2008-2015’te çoğunluğu Hispanik olan yarım milyon göçmenin sınır dışı edildiği yerlerde ABD vatandaşlarının istihdamının yüzde 0,7 düştüğünü ortaya koymuştu. 

Çalışmanın aktardığına göre düşük vasıflı göçmen işçiler, vasıflı ABD’li işçileri genelikle “tamamlıyor” ve işletmelerin daha fazla işçi istihdam etmesini sağlıyor. 

AFP’ye konuşan Göç Politikası Enstitüsü’nün araştırma direktörü Randy Capps, Meksika’da yaşlanan nüfusun ve düşen doğum oranının diğer faktörlerin yanında komşusu ABD açısından en büyük göçmen kaynağını oluşturmadığını söyledi. Bunun yerine Orta Amerika’dan gelenlerin arttığı ve bunların çalışma yaşında olmayan pek çok kişiyi içerdiğini belirtti. 

AFP’nin aktardığına göre ABD’li işverenler ABD’lilerin, göçmenlerin yaptığı işleri yapmayacağını öne sürüyor. Bir diğer araştırmacı Steven Camarota’ysa göçmen işçilerin lise diploması olmayan ABD’lilerle düşük vasıf gerektiren işler için rekabet ettiğini belirtiyor.  

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU