İdlib göçünün son rakamları: 3 günde 31 bin sivil daha Türkiye sınırına kaçtı

İdlib’e yönelik saldırılar devam ederken sivillerin Türkiye sınırına kaçışı da devam ediyor. Sadece son 3 günde 31 binden fazla sivil Türkiye sınırına göç etti. Bölgede çadır kuracak yer kalmadı

Şam yönetimi, Rusya ve İran'ın desteğiyle İdlib'in güneyindeki yerleşim yerlerini ele geçirmek için askeri harekat yürütüyor / Fotoğraf: AFP

Suriye'de Esad rejimi, İran destekli milis örgütler ve Rusya'nın, İdlib’e yönelik oğun saldırıları nedeniyle son 3 günde 31 bin 600 sivil daha Türkiye sınırına göç etti.

Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, Rusya'nın hava desteği sağladığı saldırılarda bölgenin çeşitli ilçelerinden göçlerin sürdüğünü söyledi.

2 ayda İdlib'den kaçanların sayısı yarım milyona yaklaştı

Yerinden edilenlerin büyük kısmı Türkiye sınırına yakın mülteci kamplarına gelirken bir kısmı da Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgesine göç etti.

Kasım 2019'dan bu yana İdlib’den 481 bin sivil kaçmak zorunda kaldı.

Bölgedeki kamplar durdu, binlerce sivil açıkta kaldı

Bölgedeki kampların dolması, yeni çadır kurulacak bölgenin bulunmaması ve altyapı eksikliği nedeniyle binlerce sivil sığınacak yer bulmakta zorlanıyor.

İç savaş boyunca aldığı göçlerle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib kent merkezi, 2015'te muhaliflerin kurduğu askeri koalisyon tarafından ele geçirildi. Astana ve Soçi mutabakatlarına rağmen bölgeye saldırılar sürüyor.

Son 1 yıl içinde 1 milyona yakın sivil, saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU