Çin: Yeni virüs SARS kadar güçlü değil ancak kuluçka döneminde bulaşıyor

Çinli sağlık yetkilileri ülkede 56 kişinin ölümüne yol açan yeni tür koronavirüsün SARS kadar güçlü olmadağını ancak giderek güçlendiğini ve kuluçka döneminde de bulaşabildiğini açıkladı

Son SARS vakası 2004'te görülmüştü (AFP)

Çinli sağlık yetkilileri ülkede en az 56 kişinin ölümüne yol açan ve yaklaşık iki bin kişiye bulaştığı tespit edilen yeni koronavirüsün (2019-nCoV) SARS (şiddetli akut solunum yolu yetmezliği sendromu) kadar güçlü olmadığını ama kuluçka döneminde de bulaşabildiğini duyurdu.

Başkent Pekin'deki basın toplantısında konuşan Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Gao Fu yeni virüsün SARS kadar güçlü olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gao "Görebildiğimiz kadarıyla hastalık SARS kadar güçlü değil" dedi. 

SARS nedeniyle 2002 ve 2003'te Çin ve Hong Kong'da 600'den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Öte yandan Britanya'nın Metro gazetesinin aktardığına göre, Çin'in gerçek rakamları sakladığı ve mevcut durumun daha kötü olduğu iddiaları da var.

Londra'daki Imperial College'da bulunan MRC Küresel Bulaşıcı Hastalık Analiz Merkezi'nden araştırmacılar sadece Vuhan'da 18 Ocak itibarıyla virüsün bulaştığı kişi sayısının bin ila 9 bin 700 olduğunu öne sürdü.

Kuluçka süresinde de bulaşabiliyor

Ancak Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Ma Xiaowei virüsün "yayılım yeteneğinin giderek güçlendiğini" ifade etti.

Yeni virüsün iki haftaya kadar çıkabilen kuluçka evresinin olduğunu söyleyen Ma, virüsün "kuluçka süresinde de bulaşıcı" olduğunu vurguladı. Ma "Bu SARS'tan çok farklı" diye ekledi.

Kuluçka döneminde bir insan hastalığa sahip olsa da belirti göstermiyor. Belirtiler olmadan bir kişi hastalığın farkında olmayarak yayılmasına yardımcı olabilir.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Li Bin ise ülkede başlatılan ulaşım kısıtlamalarının başarılı olması halinde kontrol ve önleme çalışamalarının bir sonraki aşaması için "zaman kazanacaklarını" söyledi.

Li "Hala salgındaki olası değişiklileri tam bilmiyoruz. Salgının nasıl geliştiği konusunda kontrol tamamen bizde değil" dedi.

On milyonlarca kişi olumsuz etkileniyor

Geçen ay Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da ilk kez görülen yeni koronavirüs o zamandan bu yana ülkede en az 30 bölgeye yayıldı.

Çinli yetkililer kamu ulaşımı ve tur gruplarının faaliyetini kısıtladı. Pekin ve Şangay dahil 4 şehirde uzun mesafeye giden otobüslerin şehre giriş çıkışlarını yasakladı.

Yetkililer Çin Yeni Yılı nedeniyle ülke genelindeki tatili uzatmayı düşünüyor.

Güneydeki Guangdong eyaletinde de Jiangxi dahil 4 şehirde maske takılması zorunlu hale getirildi.
 


Vahşi hayvan ticareti geçici olarak yasaklandı

Çinli yetkililer ülkedeki pazarlar, süpermarketler, restoranlar ve internet üzerinden satış yapan şirketler için vahşi hayvan ticaretini de geçici olarak yasakladığını duyurdu.

Vuhan'da virüsün çıktığı yer olan deniz ürünleri pazarında yılan ve sıçan gibi vahşi hayvanların ticaretinin yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Pekin'deki Yasak Şehir ve Çin Seddi'nin bir bölümü turist ziyaretlerine kapatıldı. Ayrıca Hong Kong ve Şangay'daki Disneyland tema parkları da önlem amaçlı kapatılmış durumda.

Şangay'da anaokulu ve ilkokulların 17 Şubat'a kadar kapalı kalacağı duyurulmuştu.

Dünya virüse aşı bulmak için harekete geçti

Washington Post'un aktardığı habere göreyse Çinli bilim insanlarının yeni koronavirüsün genetik dizilimini internet üzerinden herkesin erişimine açmasının ardından virüse aşı geliştirilmesi için dünya genelinde çalışmalar başaldı

ABD'deki Purdue Üniversitesi'nden kanser uzmanı Profesör Andrew Mesecar laboratuvarını virüsün DNA dizilimini analiz etmekle görevlendirdi. Üniversitedeki bilim insanları daha önce SARS'la mücadelede kullanılmak için geliştirdiği deneysel ilaçların üretimini artırmayı böylece ilaçların yeni virüste işe yarayıp yaşamadığını belirlemek istiyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne bağlı (NIH) Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci de bilim insanlarının aşı geliştirme çalışamalarına başladığını söyledi. 

Fauci araştırmacıların üç ay içinde insanlar üzerinde aşı testine başlayabileceğine inandığını belirterek "Eğer bunu başarabilirsek bu kayda geçen en hızlısı olur" dedi.

SARS virüsünün genomunu belirlemek 20 ay sürmüştü.

Yabancı ülke vatandaşları Vuhan'dan tahliye ediliyor

ABD, Fransa ve Japonya da vatandaşlarını salgının çıkış noktası olduğu düşünülen Vuhan'dan tahliye etmeye hazırlandığını duyurdu. 

ABD Dışişleri, kentteki konsolosluk çalışananları ve diğer ABD vatandaşları için Vuhan'dan San Fransisco'ya uçuş koyacağını duyurdu.

Fransa hükümeti ve Fransız otomobil üreticisi PSA grubu da konsolosluk çalışanlarını tahliye edip karantinaya almak için plan yaptığını açıkladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de vatandaşlarını tahliye etmek için Çin hükümetiyle koordine olduğunu duyurdu.

Virüs hangi ülkelere yayıldı?

Yeni koronavirüs nedeniyle ölenlerin neredeyse tamamı Vuhan'dan ancak virüs başka ülkelere de yayılmış durumda.

Çin'e bağlı Makao'da pazar günü itibarıyla 5 vaka görüldü. Özel idare bölgesi Hong Kong'da da 6 kişide virüs saptandı.

Virüsün görüldüğü ilk Avrupa ülkesi Fransa'da ise bilinen üç koronavirüs vakası var. Bu kişilerin kısa süre önce Çin'e seyahat ettiği açıklandı.

Japonya'da 4, Avustralya'da 4, ABD'de 3, Kanada'da bir muhtemel vaka, Malezya'da da 4 vaka olduğu açıklandı.

Virüs Nepal'de bir, Singapur'da 4, Güney Kore'de üç, Tayvan'da 4, Tayland'da 8, Vietnam'da da 2 kişide tespit edildi.

Viyana'da ise grip belirtileri gösteren bir Çinli hostesin hastanede karantinaya alındığı açıklandı.

 

Indpendent Türkçe, AFP, Reuters, Metro, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU