Meksika'ya göçmen politikası eleştirisi: Trump'ınkine benzer fiili duvar oluşturdular

Meksika Devlet Başkanı Obrador'un yönetimi "kirli işlerini yapmak için Donald Trump'la suç ortaklığı yapan sol hükümet" diye nitelendirildi

(AFP)

Meksika Ulusal Muhafız Teşkilatı'nın tam donanımlı zırhlı askerleri bu hafta ülkeye Guatemala sınırını geçerek girmeyi deneyen göçmen kafilesini göz yaşartıcı gaz kullanarak engelledi.

Uygulamayı eleştirenler yönetimin önlemlerinin ülkenin güney sınırında Guatemala'yla fiilen duvar oluşturduğunu ifade ediyor.

Gözaltına alınan yüzlerce göçmen uçak ve otobüslerle, pek çoğu için yolculuğun başladığı Honduras'a geri gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, seçim kampanyası sırasında göçmenlere kucak açma sözü vermişti ancak yönetimin tavrı geçen yıl boyunca değişti.

Öte yandan bazı eleştirmenlerse Meksika'nın güney sınırında fiili bir duvar oluşmasına neden olan saldırgan tepkinin Trump yönetiminin Meksika'dan ithal edilen mallara gümrük vergisi tehdidinin neden olduğunu söylüyor.

Yapılan müdahaleye karşı çıkmakta birleşen eleştirmenlerin arasında başkanın müttefiklerinden kongre üyesi Porfirio Muñoz Ledo da yer alıyor. Ledo, Twitter üzerinden şunları yazdı:

Ulusal Muhafız Teşkilatı bugün Orta Amerikalılara yönelik saldırganlığı yeniden canlandırdı. Bu en temel insan haklarına karşı sistematik bir tutum ya da devlet politikası gibi görünüyor. Emri her kim verdiyse Kongre'ye hesap vermeli.

Meksika'daki Milenio gazetesinin köşe yazarlarından Enrique Acevedo, yönetimin "kirli işlerini gerçekleştirmekte Donald Trump'la suç ortaklığı yapan 'sol' hükümet" olduğunu yazdı.

ABD'yse Meksika'nın tutumundan övgüyle bahsediyor. ABD'nin vekaleten görevdeki İç Güvenlik Bakanı Chad F. Wolf şunları söyledi:

Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmek için Meksika'ya yasadışı biçimde girmeye çalışan kişilerin ortaya çıkardığı şiddet ve hukuksuzluğa rağmen Meksika Ulusal Muhafız Teşkilatı ve diğer yetkililerin gösterdiği çabalar sınır bütünlüğünü korumakta şimdiye kadar etkili oldu.

Meksika hükümeti geçen yıl büyük oranda göçmen savunucusu olarak bilinen ülkenin göçten sorumlu yöneticisinin yerine daha şahin bir yaklaşım getireceğine söz veren Francisco Garduno Yanez'i getirmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU