Libya'daki taraflar Cenevre'de bir araya gelecek

5+5 olarak bilinen komitede, Serrac ve Hafter’i de temsilen 5'er askeri yetkili yer alacak

Fotoğraf: Reuters

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile ateşkesi ele almak üzere bu hafta Cenevre’de yapılacak Ortak Askeri Komite görüşmelerine katılacak.

Askeri kaynaklar, LUO’nun Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’ye Ortak Askeri Komite’de yer alacak beş kıdemli askeri yetkilinin isim listesini gönderdiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5+5 olarak bilinen komitede, Serrac ve Hafter’i de temsilen 5'er askeri yetkili yer alacak.

BM Güvenlik Konseyi, Berlin Zirvesi’nin sonuçları hakkında geçen Salı günü düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamada, "Libyalı taraflar mümkün olan en kısa sürede ateşkes anlaşması yapmak için 5+5 askeri komiteye yapıcı bir şekilde katılacaklar” denilmişti.

Gözlemciler bu askeri komitenin oluşumunu Berlin Zirvesi'nin en önemli başarılarından biri olarak görüyor.

Söz konusu komitede UMH'yi temsilen yer alacak olan Saha Operasyonları Odası Komutanı Tümgeneral Ahmed Ebu Şahme, ateşkes anlaşmasını henüz imzalamayan Hafter’e bağlı güvenilir olmayan milislere karşı uyardı.

Sahada ise LUO ile UMH’ye bağlı kuvvetler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

UMH'nin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu Sözcüsü Mustafael-Mecei, Trablus'un güneyinde ateşkesi yeniden ihlal etmeye çalışan LUO noktalarının hedef alınarak, orduya bağlı silah mekanizmalarının imha edildiğini belirtti.

Sözcü, UMH’ye bağlı güçlerin teyakkuzda olduğunu ve herhangi bir saldırıya misliyle yanıt vereceklerini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, LUO’dan yetkili bir kaynak,  Serrac hükümeti ve havaalanı yönetiminin açıklamalarının aksine başkent Trablus’taki Uluslararası Mitiga Havalimanı'nın hala kapalı olduğunu iddia etti.

Ülkeye ilişkin bir diğer gelişme de, UMH tarafından kontrol edilen Ulusal Petrol Şirketi (NOC), bir hafta önce Hafter tarafından dayatılan ablukadan önce günlük 1,2 milyon varil seviyesine ulaşan petrol üretiminin yaklaşık 320 bin varile düştüğünü ve bu durumdan kaynaklanan mali kayıpların da 256,6 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU