“Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında beklenen 7.6’lık deprem, İtalya ve Avusturya’dan bile hissedilecek”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, 7.6'lık depremden en çok Bursa'nın etkileneceğini savundu. Er, olası depremin farklı ülkelerden de hissedileceği uyarısında bulundu

Fotoğraf: İHA

Türkiye’de peş peşe meydana gelen depremlere dikkati çeken Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, uyarılarda bulundu.

Engin Er'den Bursa uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, 7.6'lık depremin Bursa'yı da etkileyeceğini savundu:

Denizin üzerinden değil, kabuktan gelecektir. O etkileşim ve deprem dalgaları dolayısıyla Bursa da 7.6 şiddetindeki depremden bayağı ciddi bazlı etkilenecektir. Çünkü Bursa’daki yerleşim yerlerinin bazı zeminleri depremin etkisini büyütecektir. Ova bölgesi tamamen bu şekildedir. İkincisi Kuzey Anadolu ortak fay hattı olarak adlandırdığımız İznik’ten başlayıp Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eden fay hattı üzerinde oluşabilecek bir deprem zaten yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Bundan etkilenmeme şansımız yok. Buradan İstanbul çok etkilenmeyecek. Ama üçüncü bir fay hattımız daha var. Tam yerleşim yerlerinin içerisinden geçen, İnegöl’den başlayıp Kestel ve Gürsu’dan sonra Yıldırım’da üç kola ayrılmaktadır. Osmangazi’den devam edip Nilüfer, Çalı, Mustafakemalpaşa’nın altından Uluabat Gölü’nden devam eden bir fay hattımız var. Bunları değerlendirdiğimiz zaman Bursa’yı üç ana kolun etkileyeceğini düşünüyoruz.

 

Engin Er İHA.jpg
Engin Er / Fotoğraf: İHA

 

Bursa’nın 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üreten fay hattına da sahip olduğunu belirten Er, “1855 yılında Bursa’da meydana gelen depremde Ulu Cami’nin 20 kubbesinden 16’sı, Tarihi Kapalı Çarşı ve surlar yıkıldı. Mustafakemalpaşa ovasındaki birçok köy yerle bir oldu. Bin civarında insan hayatını kaybetti. Marmara Denizi’ndeki fay hattında 3 büyüklüğündeki depremi duyamayız. Ancak 2,5 büyüklüğünde güneydoğu hattında bir deprem olsa herkes hisseder. Bundan bir ay önce 3,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğinde herkes ayağa kalktı. Çünkü yerleşim yerimizin tam altında olan bir depremdi. Bursa’da meydana gelebilecek bir deprem gerçekten önemli hasarlar verebilir. Bununla ilgili acil önlem almalıyız” ifadelerini kullandı.

 

Bursa deprem İHA.jpg
Bursa / Fotoğraf: İHA

 

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında beklenen depremin "İstanbul depremi" olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu söyleyen Er, 7.6 büyüklüğünde gerçekleşmesi beklenen depremin, İtalya ve Avusturya’dan bile hissedileceğini söyledi.

Aykan: 1776 yılında Marmara Denizi'ndeki deprem, Avusturya'dan İtalya'ya hissedilmişti, benzer bir sonuç olabilir  

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan da, aralık ayında Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada benzer ifadeleri kullanmıştı.

Aykan, "Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Balıkesir, Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’nin, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklenen ve yapılan bilimsel araştırmalara göre 7 ve üzeri büyüklüğündeki bir depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir" demişti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

1776 yılında Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi de hatırlatan Aysun Aykan, "Avusturya’dan İtalya’ya geniş bir coğrafyada hissedilen deprem, Marmara genelinde tahribata yol açtı" diyerek, benzer bir sonuç konusunda uyarmıştı.

 

Independent Türkçe, İHA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU