Yıldırım istifa edeceğini açıkladı, CHP'den ilk yorum "Yapılanlara değdi mi?" oldu

TBMM Başkanı İBB Başkanlığı adaylık başvurusu yapıldığı anda istifa dilekçesini vereceğini söyledi

TBMM Başkanı Binali Yıldırım

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilen Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı görevini bırakacağını söyledi.

Yıldırım’ın hem TBMM Başkanı hem de belediye başkanı adayı olmasına muhalefet sert tepki gösteriyordu. CHP, Saadet Partisi ve HDP Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan ayrılmamasının Anayasa’yı ihlal anlamına geldiği görüşündeydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise istifa tartışmaları başladığında Yıldırım’ın istifa etmesine gerek olmadığını savunmuştu.

Yıldırım CNN Türk televizyonunda katıldığı programda “Benim için Meclis Başkanlığı meselesi 18 Şubat tarihi itibariyle tamamdır, orada görevimi tamamlamış olacağım” dedi. TBMM Başkanı, AK Parti’nin adaylık başvurusu yaptığı zaman istifa dilekçesini vereceğini belirtti.

Binali Yıldırım istifa etmesi gerektiği tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Bu bir ilk, mevzuatta bir Meclis Başkanı'nın Belediye Başkanlığı'na adaylığı düşünülmemiş. Onun için de bu kanunlarda yazılmamış. Adaylığım açıklandığında herkes şaşırdı, 'Acaba şimdi ne olacak?' Hukukçular kendi aralarında tartışmaya başladılar. Kimisi diyor, 'Herhangi bir yasak yok. Belediye başkan adayı olabilir, istifa etmesine gerek yok.' Bir kısmı da diyor ki, 'İstifa etmelidir.' Kaldı ki ben resmen aday bile değilim. Partim aday göstereceğini açıklamış. Yapılmayan bir işlem üzerinden bir tartışmanın gidiyor olması çok rahatsız edici bir şey.”

TBMM Başkanı henüz resmi olarak adaylığının olmadığını sadece bir niyet beyanı olduğunu söyledi. Seçimi kaybederse Meclis Başkanlığı’na döneceği iddialarını yalanladı, “Böyle bir şey yok. Ben çıktığım yoldan geri dönmem. Bir yola girdik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olduk” diye konuştu.

CHP’den ilk yorum

Binali Yıldırım’ın istifa kararına CHP’den ilk değerlendirme Grup Başkanvekili Özgür Özel’den geldi. Özel Twitter’dan yaptığı açıklamada “O koltukta oturtmayız, Anayasa’yı çiğnetmeyiz dedik dinlemedi. Göz göre göre yalan söylemeye, çamura yatmaya değdi mi?” dedi.
 


İstifa sonrası süreç

Binali Yıldırım istifa ettikten sonra Anayasa’ya göre beş gün içinde adaylar belirleniyor, ardından da seçim sürecine giriliyor. Başkan seçiminde ilk iki oylamada üye sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olur. Başkan seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren, beş gün içinde tamamlanır.

Şu anda Meclis’te 595 milletvekili var. Başkan adaylarının ilk iki turda seçilebilmek için 397, üçüncü turda ise seçilebilmek için 298 oy alması gerekiyor. AK Parti ile MHP’nin milletvekili sayısının toplamı 340. Yani ilk iki turda olmasa bile üçüncü turda MHP’nin desteklemesi durumunda AK Parti adayının Meclis Başkanı seçilmesi bekleniyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU