Beyaz Saray Guaido’nun ABD temsilciliğine atadığı ismi kabul etti

ABD Başkan Yardımcısı Pence Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak gördüğü Juan Guaido’nun ABD temsilcisi olarak atadığı Carlos Alfredo Vecchio’yu kabul ettiğini açıkladı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak gördüğü Juan Guaido’nun Washington Büyükelçisi olarak atadığı Carlos Vecchio'yu ve yine Guaido tarafından Lima Grubu'nun Venezuela Büyükelçisi olarak atanan Julio Borges ile yaptığı görüşmeye dair yazılı açıklama yaptı.

ABD’nin Venezuela Ulusal Meclisi ve Guaido’yu güçlü bir şekilde desteklediği vurgusu yapılan açıklamada Pence her iki temsilciyi de yeni görevlerinden ötürü tebrik ederek “Eskiden beri süregelen, ABD’nin Venezuela’da demokrasiyi açık ve adil seçimlerle tekrar inşa etme isteği olduğunu” dedi.    

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Başkan Yardımcısı son yaptırım çalışmalarını ele alarak, bunların Maduro ve dostlarının yozlaşmış gelir elde etme yollarına ulaşmasını engelleyeceğinin ve ülkedeki zenginlikleri Venezuela halkı adına koruyacaklarının altını çizdi.”

 

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da iki gün önce yaptığı bir yazılı açıklamada Vecchio'yu kabul ettiğini açıklamıştı.

Pompeo "ABD, Vecchio ve geçici Başkan Guaido tarafından belirlenen diğer diplomatik kadrolarla çalışmak için sabırsızlanıyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendini “Geçici Devlet Başkanı” ilan etmesi ve ABD’nin Guaido’yu resmen tanımasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin kopmasının ardından New York'taki Venezuela Başkonsolosluğu geçtiğimiz haftalarda kapatılmıştı. 

Maduro'dan ölüm emri iddiası

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Rus haber ajansı RIA Novosti’ye verdiği mülakatta ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisi için ölüm emri verdiğini iddia etti.

Maduro, şunları kaydetti:

"Kuşkusuz Trump beni öldürme emri verdi. Kolombiya hükümeti ve Kolombiya mafyasına beni öldürmesi için emretti. Bir gün bana bir şey olursa, Donald Trump ve Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque başıma gelen her şeyden sorumlu olacak" 


Kendisinin her zaman iyi korunduğunu söyleyen Maduro "Her zaman Venezuela halkı tarafından korunuyorum, iyi bir istihbarat servisimiz var" ifadelerini kullandı.
 

 

Venezuela’da ne oldu?

Enflasyonun yüzde 1,3 milyona kadar ulaştığı Venezuela’da beş yıldır devam eden gerginlik, Juan Guaido’nun 23 Ocak’taki açıklamasının ardından uluslararası arenaya taşındı.

Guaido başkent Caracas’ta düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda konuşmuş ve kendini geçici devlet başkanı olarak ilan etti. 

Guaido’nun açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Guaido’yu resmi olarak tanıdığını ve "Venezuela'da demokrasinin tesis edilmesi konusunda baskı yapmak için ABD'nin ekonomik ve diplomatik gücünün tüm yetkilerini kullanacağını” söyledi.

Bunun üzerine Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini belirterek, ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

Guaido, başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanındı.

Türkiye, Rusya, İran, Meksika, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Maduro hükümetine desteklerini açıkladı.

Maduro gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU