Britanyalı yüzücü, dünyanın en büyük buz örtüsünün altında yüzen ilk kişi oldu

Dünya üzerindeki en büyük buzulunun altından yüzdü

Britanyalı bir erkek, Antarktika buz örtüsünün altından yüzen tarihteki ilk kişi oldu ve bunu sadece mayo, bone ve gözlük giyerek başardı.

Plymouth şehrinden Lewis Pugh, gezegen üzerindeki en büyük buzuldaki nehirde yüzdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 yaşındaki Pugh çekilen fotoğraflarda buzdan oluşan mavi renkli bir geçidin içinde, etrafındaki buzun eriyerek aktığı suda yüzerken görülüyor.

Suyun sıfırın yalnızca bir kaç derece üzerinde olduğu düşünülüyor ve Pugh herhangi bir su geçirmez elbisenin koruması olmadan suda yaklaşık sekiz dakika geçirdi.
 


Bir dayanıklılık yüzücüsü olan ve iklim değişikliği farkındalığı için mücadele eden Pugh, deneme yüzüşlerinden birini 20 Ocak Pazartesi, bir diğeriniyse 23 Ocak Perşembe günü tamamladı.

Deneme yüzüşleri, bu haftanın devamında dondurucu koşullarda yapılacak 20 dakikalık başka bir yüzüşe hazırlanmak için gerçekleştirdi.

Gerçekleştireceği bu son yüzüşte Pugh, eriyen bir buzul yüzeyinde su kütlesi birikmesiyle ortaya çıkan "supra" sınıfı bir buzul gölünü yüzerek geçen ilk kişi olmaya çalışacak.
 


Bu gölün çökerek "buzul kazanı" ismi verilen geniş bir deliğe dönüşme tehlikesini beraberinde getiriyor, böyle bir vaka göldeki suyun (Pugh'la birlikte) kıtanın ana kayasına kadar yüzlerce metre düşmesine neden olabilir.

Yüzücü bu buz örtüsünü şimdiye kadar karşısına çıkan "en güzel yerlerden" biri olarak tarif etti.

Pugh şu sözlerle ifade ediyor: "Burası gezegen üzerindeki en uzak yerlerden birisi. Devasa. Çok güzel. Ancak baktığımız her yerde erimiş buzlar görüyoruz.

Yüzdüğüm yer mavinin her tonuna sahipti. Turkuazla başladı ve ardından yüzerek bir köşeyi döndüm ve kraliyet mavisiydi. Ardından çivit mavisine dönüştü ve ondan sonra psikedelik bir mavi ve en sonunda menekşe rengi.

 

Her ne kadar yüzmekten keyif duysa da Pugh, tünelin sonunda ekibini görünce "son derece rahatlamış" hissettiğini belirtti. Yüzücü şunları ekledi: "Bu içinde yüzmenin ağır sonuçlanabileceği bir çevre."

Pugh bu 8 dakikalık yüzüşlerin 33 yıllık çalışmanın sonucu olduğunu ifade etti. Yüzmesi için çatlağa inmesine yardımcı olan Fransız dağcı ekibine teşekkürlerini sundu.

Pugh 2007'de de Kuzey Kutbu'nda uzun mesafeli bir yüzme tamamlayan ilk kişi olmuştu.

Denizin üstü buzla kaplı olmayan bir kısmında 1 kilometre süren bu kulaçlama, Kuzey Buz Denizi'nde eriyen buzullara dikkat çekmeyi amaçlıyordu.

Yüzücü aynı zamanda dünyanın tüm okyanuslarında en az bir uzun mesafe yüzüşü tamamlayan ilk kişi olma ünvanını da kazanmıştı.

Temmuz 2019'da bilim insanları sualtı buzullarındaki erimenin düşünülenden 100 kat daha hızlı gerçekleştiğini keşfetmişti.

Bu çalışmada araştırmacılar, su seviyesinin altındaki buzullarda gel git suyunun ortaya çıkardığı erimeyi ilk kez doğrudan ölçmüştü. Araştırmacılar mevcut modellemelerin "gerçeklikten çok uzak" olduklarını ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU