Ekran başında fazla zaman geçiren çocukların gelişimi gecikiyor

İki ve üç yaşındaki çocukların ekran başında geçirdiği süre, üç ve beş yaşındaki gelişimlerini olumsuz etkiliyor

Televizyon karşısında çok fazla zaman geçirmek ve bilgisayar oyunları oynamak küçük çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir.

2 bin 400 Kanadalı çocuğun incelendiği araştırmada, ekran başında daha fazla zaman geçirenlerin, iletişim, problem çözme, kişilerarası becerileri ve fiziksel koordinasyonu ölçen gelişim testlerinden daha düşük puan aldığı tespit edildi.

Ekran başında geçirilen süre ve gelişimsel gecikmeler arasındaki olası bağlantıyı araştırmak için, bilim adamları, ebeveynlere çocuklarının yetenekleriyle ilgili sorular soran standart bir ölçüt kullandı.

İki ve üç yaşlarındayken daha çok ekran başında kalan çocukların, üç ve beş yaşında yapılan testlerde kötü sonuçlar aldığı görüldü.

Araştırmacılar, çocuk gelişiminin “yaşamın ilk beş yılında hızla ortaya çıktığını” belirtti.  “Küçük çocuklar, ekran başındayken kişilerarası, motor ve iletişim becerilerini uygulama ve ustalaşmaya ilişkin önemli fırsatları kaçırabilir” diye ekledi.

Jama Pediatrics dergisindeki Kanadalı psikologlardan oluşan ekibe göre:

“Bu çalışma, büyüme ve olgunlaşmanın kritik dönemlerine ilişkin gelişim sonuçlarını inceledi. Ekran başında geçirilen sürenin çocukların ideal gelişim becerilerini kötü etkileyebileceğini ortaya koydu”.

Calgary Üniversitesi'nden Dr Sheri Madigan’ın yönetiminde çalışan ekibe göre ise, okula başladıklarında bu çocukların dörtte biri dil, iletişim, motor beceriler ve “sosyo-duygusal sağlık” konusunda eksik ya da gecikmeli gelişme gösteriyor.

İki yaşındaki çocukların haftada ortalama 17 saat, üç yaşındakilerin 25 saat ve beş yaşındaki çocukların 11 saat ekran önünde kaldığı tespit edildi.

Araştırma yazarları, çocukların ekran saatlerini sınırlandırmayı sağlayan “kişiselleştirilmiş medya planı”nı geliştirmek için sağlık uzmanlarını ailelerle birlikte çalışmaya çağırdı.

Her ailenin kendi ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilen bu planlar, kural koyma, uygulama ve eve “ekransız bölgeler” ile ekran karartma saatleri getirilmesi konusunda destek verecek.

Diğer yandan, İngiliz uzmanlar daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ancak ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı interaktif davranışlarını teşvik etmeleri konusunda gayret etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Kraliyet Koleji Psikiyatristlerinden Dr. Bernadka Dubicka, çocuk gelişimi ile ekran süresi arasında ilişki olduğunu gösteren bu çalışmanın bir ilk olduğunu belirtti. Dubicka, bu araştırma ile ekran önünde çok fazla zaman geçirmenin sosyal etkileşim, fiziksel aktivite ve gelişim için gerekli diğer deneyimlere ilişkin önemli fırsatları engellediğini söyledi. Bu durumun, “küçük çocukları yaşamlarının en iyi başlangıcını yapmaktan alıkoyabileceği”ne yönelik kaygıları pekiştirdiğini vurguladı.  

Araştırmada gelişimsel sorunlara sahip çocukların zorlu davranışlarını kontrol edebilmek için ebeveynleri tarafından daha fazla ekran başında bırakıldıklarına ilişkin bir kanıt ise ortaya konmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU