Erdoğan ile Merkel arasında Hafter polemiği: Sayın Şansölye, imza koydu mu?

İki liderin ortak basın toplantısı sırasında Merkel, Hafter’in ateşkesi kabul ettiğini söyledi, araya giren Erdoğan, “Kabul etti ama imza koydu mu?” diyerek itiraz etti. Merkel, “Erdoğan’a haklısınız” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye ve Libya konulu ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki lider, Libya Konferansı, İdlib, Avrupa Birliği süreci ve basın özgürlüğü konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantının bir bölümünde ise iki lider arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Berlin’deki Libya Konferansı’nı değerlendiren Merkel, tarafların ateşkesi destekleme konusunda yükümlülük üstlendiğini ifade etti. Ateşkesin yer yer ihlal edildiğini söyleyen Merkel, bun karşın çatışmaların epey azaldığını belirtti.

Merkel, tarafların 55 maddeyi kabul etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bu sözlerin ardından Erdoğan, "Buradaki en önemli konu 55 maddeyi kabul etmek başka bir şey, altına imza koymak başka bir şey" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Bunları biz tamamıyla kabul olarak alamıyoruz. Uluslararası anlaşmalarda böyle bir durum söz konusu değil, Hafter’in ne yapacağı da belli olmaz" şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Merkel, "Bu 55 madde toplantıya katılanlar tarafından kabul edildi. Daha sonra BMGK’da onaylanacak. Sayın Serrac da kabul etti. Hafter sadece ateşkesi kabul etti ve askeri komite için isim bildirdi. İlk hedef aslında şu ana kadar tarafların bir araya gelmesiydi"

Merkel’in bu sözlerinin ardından  söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e dönerek "Sayın Şansölye, kabul etti ama imza koydu mu? İmza yok" sözleriyle tepki gösterdi.

Erdoğan’a ‘Haklısınız’ şeklinde yanıt veren Merkel, şunları söyledi:

Belki bir yanlış anlama söz konusu. Hafter de 55 maddeyi kabul ettiğini söylemedi gerçekten. Sadece ateşkesi kabul etti Moskova’da olduğu gibi imzalamadı bu konuda haklısınız. Moskova’da imzalamadan ayrıldı.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU