Birleşik Krallık milyonlarca ton karbon salımına yol açan yurtdışı fosil yakıt projelerini finanse ediyor

Hükümet son 10 yılda petrol ve gaz projelerine dünya çapında 6 milyar sterlin aktardı

Boris Johnson ülkesinin yurt dışındaki kömür yakıtlı elektrik santrallerine yönelik desteği sona erdireceğini açıklamıştı (AFP) 

Bir soruşturma sonucuna göre Birleşik Krallık (BK) hükümeti her yıl 69 milyon ton kadar sera gazı salımı yapan yurtdışı fosil yakıt projelerine milyarlarca sterlin aktarıyor.

Başbakan Boris Johnson bu hafta yaptığı açıklamada, iklim değişikliğini sınırlamak ve biyoçeşitliliği korumak amacıyla, BK'nin vergi mükelleflerinden alınan paranın gelişmekte olan ülkelerdeki kömür madenciliğine ve kömürle çalışan enerji santrallerine harcanmasını derhal durduracaklarını duyurmuştu.

Fakat çevreciler Johnson'ı, ülkesinin desteklemeye devam edeceğini söylediği yurtdışı gaz ve petrol enerjisi projelerinin finansmanına da son vermeye çağırdı.

Yürütülen bir soruşturma, Dış Ticaret Bakanlığı bünyesinde çalışan küçük bir devlet ajansı olan Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Ajansı'nın (UKEF) yılda 69 milyon tona kadar karbon salımından sorumlu petrol ve gaz projelerine finansman sağladığını ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“En kötü durum senaryosu” olduğu söylenen bu rakam, Portekiz büyüklüğünde bir ülkenin yaptığı salıma denk geliyor.

BBC Newsnight ve Greenpeace'in soruşturma birimi Unearthed'in ortak yürüttüğü soruşturma, UKEF'in 2010'dan bu yana dünya çapında fosil yakıt projelerine 6 milyar sterlin (yaklaşık 47 milyar TL) finanse ettiğini de keşfetti.

Soruşturmaya göre bu parayla Brezilya ve Umman gibi yerlerde petrol kuyuları ve rafinerileri de dahil olmak üzere bazı projelerin fon planlarına destek sağlandı.

Hükümet geçen yıl, küresel ısınmaya karşı mücadelede bir lider olduğunu iddia etmesine rağmen, parlamenterlerden gelen yabancı ülkelerdeki fosil yakıt projelerine milyarlarca sterlin harcanmasının durdurulması çağrısını reddetmesinin ardından "büsbütün ikiyüzlü davranmakla" suçlanmıştı.

Parlamentonun Çevresel Denetim Komitesi (EAC), Britanya'nın gelişmekte olan ülkelerde petrol ve gaz projeleri için “kabul edilemez derecede yüksek” sübvansiyonlar ödeyerek ülkenin iklim mücadelesindeki rolünü sabote ettiğini belirtti.

Soruşturmanın bulgularına cevaben, EAC'nin İşçi Partili üyesi parlamenter Kerry McCarthy, Twitter'da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Hükümetin BK'de iklim hedeflerine ulaşma çabaları, BK vergi mükelleflerinden alınan milyarlarca sterlini dünyanın dört bir yanında fosil yakıt projelerini finanse etmek için harcayıp diğer ülkeleri gelecek onlarca yıl boyunca yüksek oranda karbon bağımlılığına sürüklerse neredeyse hiçbir işe yaramayacaktır.

Yeşil Parti'nin eski lideri parlamenter Caroline Lucas ise Twitter paylaşımında “BK'nin petrol ve gaz anlaşmaları için ihracat finansmanı 2018-2019 döneminde 5 kat artmışken, başbakanın kömüre daha fazla para harcanmayacağına dair sözleri boş bir göz boyamadan ibaret (…) Dünya genelinde kirli enerjiyi körüklerken kasım ayında BM iklim zirvesi @COP26'ya ev sahipliği yapacağız. Bu, iklim mücadelesinde önderlik etmek değil" dedi.

 

 

Conservative Environment Network (CEN) Direktörü Sam Hall, hükümetin Glasgow'daki iklim zirvesinden önce “UKEF aracılığıyla fosil yakıt projelerine sağlanan desteğin aşamalı olarak durdurulacağı bir tarih belirlemesi" gerektiğini söyledi.

Hall, bu finansal desteğin “BK'nin başka yerlerde karbonsuzlaştırma konusunda kaydettiği inanılmaz ilerlemeyi baltaladığını” da ekledi.

UKEF, BBC Newsnight'a yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerji potansiyellerini gerçekleştirilebilir kılmak ve fosil yakıtlardan daha temiz alternatiflere geçişlerini desteklemek için dünyanın dört bir yanından ülkelerle birlikte çalışmaya kararlıyız" ifadelerine yer vermişti.

The Independent görüş almak için UKEF'le bağlantıya geçti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU