ABD'li askeri yetkili: İran destekli silahlı milisler IŞİD'den daha tehlikeli hale geldi

Grynkewich, Irak ve diğer bölgelerde Süleymani’nin ölümünün yol açtığı sonuçlar hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti

Haşdi Şabi yanlılarının Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine yaptığı baskın / Fotoğraf: AP

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun komutan yardımcısı Tümgeneral Alex Grynkewich, İran destekli silahlı milislerin IŞİD'den daha tehlikeli hale geldiğini söyledi.

Grynkewich, önceki gün basına yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin operasyonları ve IŞİD'in bölgedeki son durumu hakkında bilgiler verdi.

Grynkewich, Irak ve diğer bölgelerde Süleymani’nin ölümünün yol açtığı sonuçlar hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti.

Grynkewich, Irak Parlamentosu’nun yabancı güçlerle ilgili kararına da değinerek, kararın başta Sünni ve Kürtler olmak üzere tüm Iraklıların onayından geçmediğine dikkati çekti.

Yetkili, ‘Irak ortak güçleriyle alt düzeyde eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin devam ettiğini ancak bazı üst düzey danışmanlık çalışmalarının durduğunu’ kaydetti.

Grynkewich, son dönemde İran’a bağlı vekalet güçlerin düzenlediği saldırıların kaynağını belirlemenin problem olmadığını belirterek, ABD’nin Iraklı güçlerin de yardımıyla istihbarat ve gözlem araçları kullanarak saldırının başlangıç noktasını anında tespit etmeyi başardığını söyledi.

IŞİD'i ortadan kaldırma stratejisinin önemine vurgu yapan Grynkewich, örgüt hücrelerinin takibinin, koalisyon üyesi ülkelere ait güçlerin yanı sıra Iraklı güçlerle koordinasyon içinde yürüttüğü operasyonların merkezinde bulunduğunu ifade etti.

Grynkewich, IŞİD'in Suriye'deki Fırat Vadisi'nin orta kesiminden Irak sınırına kadar uzanan alanda halen aktif olduğunu kaydetti.

IŞİD'in ciddi bir tehdit oluşturduğunu, yeniden canlanma fırsatı bulmaması için operasyonların durdurulmaması ve örgütün baskı altında tutulması gerektiğinin altını çizen Grynkewich, ABD güçlerinin Suriye Demokratik Güçleri’yle koordinasyon içinde özellikle Suriye’nin doğusundaki petrol kuyuları başta olmak üzere temel altyapının korumaya devam ettiklerini belirtti.

Grynkewich, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Büyük resim, IŞİD'in halen bir tehdit olduğudur. Eğer üzerlerindeki baskıyı uzun süre boyunca kaldırırsak yeniden ortaya çıkma gücüne sahip. Ancak kısa vadede, Irak ve Suriye'deki bazı faaliyetlerimizi nihayet düzeltmiş olsak da, şu saate kadar örgütün hemen faaliyetlerine döndüğüne işaret eden doğrudan bir tehdit yok"

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU