İngiltere Kilisesi: Sadece heteroseksüel ve evli kişiler seks yapabilir

Piskoposlar medeni birlikteliklerin "adanmış, cinsel açıdan kısıtlanmış arkadaşlıklar" olduğunu iddia ediyor

Anglikan Mezhebi, Roma Katolik Kilisesi ve Doğu Ortodoks kilisesinden sonra dünyadaki en büyük üçüncü Hristiyan mezhebidir (Reuters)

İngiltere Kilisesi'ne göre cinsel ilişkiler heteroseksüel evlilikle sınırlandırılmalı ve eşcinsel veya heteroseksüel medeni birlikteliklerdeki Hıristiyanlar cinsel açıdan perhizkar olmalı.

Kilisenin piskoposları, geçen yıl karma cinsiyetli medeni birlikteliklerin mümkün kılınmasının ardından evlilik ve evlilik dışında cinsel ilişkiler konusundaki tutumlarını doğrulayan yeni bir ruhani kılavuz yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Piskoposlar Evi'nden (House of Bishops) yapılan açıklamada, kilisenin evlilikle ilgili öğretisinin “değişmeksizin sürdüğü” belirtilirken, evlilik dışındaki cinsel ilişkilerin “Tanrı'nın insanlara bahşettiği amaçlarda yetersiz kaldığı” iddia edildi.

Açıklamada aynı zamanda “Hıristiyanlar için evlilik, yani iki tarafın da yemin ederek sözleştiği, erkek ve kadın arasındaki ömür boyu birliktelik, cinsel aktivitenin uygun bağlamı olmaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Ancak kilise, medeni birlikteliklere olan yaklaşımında “mevcut standardı sürdürmeyi” ve “adanmış, cinsellikten imtina eden arkadaşlıkların değerini onaylamayı” hedeflemekte.

Piskoposlar karma veya aynı cinsiyetten medeni birlikteliklerde bulunanların hala dinen yetkili olabileceklerini, ancak cinsellikten uzak durmalarının şart olduğunu ekledi.

Ne var ki papazlardan cemaatlerinde medeni birlikteliğe girecek çiftleri desteklememeleri de istendi.

Medeni Birliktelik Yasası 2004 yılında kabul edilmiş ve ilk törenler Aralık 2005'te gerçekleşmişti.

Kanun, aynı cinsiyetten çiftlere mülk, miras ve vergi hakları da dahil olmak üzere evli, heteroseksüel çiftlerle özdeş hak ve sorumluluklar sağlamak için tasarlanmıştı.

2013 yılında, eşcinsel evlilik yasallaştırıldı ve Mart 2019'da karma cinsiyetli medeni birlikteliklere yasal statü getiren yasa geçti, ilk çiftlerse geçen ay kayıt altına alındı.

Piskoposların açıklaması medeni birlikteliklere ilişkin mevzuatın “bir çiftin üyelerinin birbirlerine yapmayı seçtikleri taahhüdün doğasını tamamen açık bıraktığını” ve özellikle “dayanağının cinsel ilişkiye girme niyeti olmadığını” söylüyor.

“Medeni birliktelikler içinde cinsel faaliyetin yeri hakkındaki belirsizlikler” ve kilisenin “cinsel ilişki için uygun bağlamın bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik” olduğu yönündeki öğretisi nedeniyle Piskoposlar Evi, kilisenin "medeni birlikteliklerin Kilise öğretilerine kesin surette uyduğunu kabul etmesinin" mümkün olmadığına inandığını belirtiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU