120 milyoner ve milyarderden çağrı: Yeryüzünün en ayrıcalıklı insanlarıyız bizden daha fazla vergi alın

Britanyalı senaristler Simon Pegg ve Richard Curtis de eşitlik kriziyle mücadele çağrısına katıldı

Açık mektuba imza atan zenginler, eşitsizliğin dünya çapında artan gerilimlere neden olduğunu belirtti (Reuters)

Sayıları 120'yi aşan milyarderler ve milyonerler, daha yüksek vergi ödemelerine izin verilmesini talep etti.

Aktör Simon Pegg'in yanı sıra Birleşik Krallık'tan (BK) 7 kişinin daha dahil olduğu grup, "küresel bir krizi" önlemek için en zenginleri daha fazla vergi ödemeye çağıran bir açık mektuba imza attı.

Kendilerini "dünyaya gelmiş en ayrıcalıklı sınıfının üyeleri" olarak tanımlayan grup, eşitsizliğin dünya çapında artan gerilimlere yol açtığını kaydetti.

Grup, "Ortaya çıkan dinamikler, küresel topluluğun yaklaşan iklim felaketine layıkıyla yanıt veremeyeceğini garanti ediyor (...) Bu, milyonerler ve milyarderler dahil herkes için yıkıcı olacak. Harekete geçme zamanımız geldi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendileri gibi milyonerlere seslenen grup, "Ülkelerinizdeki milyonerlerden ve milyarderlerden daha yüksek ve daha adil vergiler talep etmek; uluslararası vergi reformu çabalarıyla bireysel ve kurumsal vergi kaçırma ve vergi kaybını önlemeye yardımcı olmak için -çok geç olmadan- hemen şimdi bir adım öne çıkmanızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

“Milyonerler Yabalara Karşı” (“yabalar” ifadesiyle ezilenlerin, milyonerlere karşı ayaklanma ihtimaline işaret ediliyor ed.n.) mektubunu imzalayan diğer isimler arasında Disney ailesinin iki üyesi, senarist Richard Curtis, Innocent Drinks'in kurucu ortağı Richard Reed ve Sudan asıllı Britanyalı milyarder Mo İbrahim de yer alıyor.

Grup, dünyanın en zengin insanı olan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'a gönderme yapıyor gibi görünen sözlerinde, vergi kaçırmanın "salgın boyutuna" ulaştığını ve "dünyanın en büyük şirketlerinin çoğunun vergi cennetlerini suistimal ederken bazılarının da hiç vergi ödemediğini" ileri sürdü.

Mektup şöyle devam etti:

Açıkça söylemek gerekirse, bu küresel krize yönelik her çözüm, bizim gibi milyonerlerden ve milyarderlerden daha fazla vergi alınmasını gerektiriyor (...) Bu basit gerçeği kabul etmekte bize katılabilir ve daha sonra kendi ülkelerimizde ve uluslararası düzeyde etkili vergi sistemleri geliştirmek için birlikte çalışmak da dahil olmak üzere çatlamış dünyamızı tamir etmemize yardım edebilirsiniz. Veyahut çözümün bir parçası olmayı reddedebilir ve eğer biz başarısız olursak suçlanacak tarafın siz olacağınızı kabul edersiniz.

Kampanya, iş ve siyaset dünyasının liderlerinin İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu için bir araya geldiği sırada başlatıldı.

The Times'a yazdığı köşe yazısında Pegg, mektubu imzalamanın "kesinlikle yapılacak doğru şey" olduğunu söyledi.

Pegg, "Çökmüş ekonomiyi düzeltmek birçok dünya liderine çok karmaşık gelebilir, bu yüzden milyonerlerin bu işe başlamanızda size yardımcı olmalarına izin verin. Onları vergilendirin. Onlara daha çok vergi yükleyin ve bunu hemen yapın" diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU