Erdoğan'dan Libya uyarısı: Sükunet sağlanmazsa kaos tüm Akdeniz'i etkileyecek

Libya krizine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak, çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de katıldığı Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni binalarının açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, Libya'da bir an önce sükunetin sağlanmaması halinde kaos ortamının tüm Akdeniz havzasını etkileyeceği uyarısında bulundu.

Suriye, Libya ve Yemen'de yaşananların 'coğrafyadaki kader ortaklığını gösterdiğine' işaret eden Erdoğan, "Suriye'deki çatışmalar sadece sınır komşusu olan bizi değil, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa'yı etkilemiştir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak, çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

erdoğan merkel aa 2.jpg
Erdoğan ve Merkel Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni binalarına ait projeyi inceledi / Fotoğraf: AA

 

"Darbeci Hafter üzerinde baskı kurulması gerekiyor"

Türkiye'nin müttefiki Almanya ile güç işbirliği içerisinde çalışmaya devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı, "2400’den fazla kişinin ölümüne, 7500’den fazlasının yaralanmasına sebep olan ve 300 bin Libyalıyı yerinden eden bu krizi sonlandırmak hedefimizdir" diye konuştu.

Erdoğan, Berlin'deki Libya Konferansı'nın sonunda açıklanan 55 maddelik barış planının, Libya'daki siyasi istikrarın yeniden tesisi yönünde önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, ateşkes konusunda Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter'e baskı kurulmasının önem arzettiğinin altını çizdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Trablus’taki sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıların artması, Mitiga Havalimanı’nın hedef alınması, kimin barıştan kimin de kan ve gözyaşının sürmesinden yana olduğunu göstermiştir"

Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesini isteyen Erdoğan, "Berlin Konferansı’nda olduğu gibi, barış, çözüm, kan ve gözyaşının durması için atılan adımları güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Bu süreçte Alman dostlarımızla beraber çalışacağız, ortak menfaatlerimiz doğrultusunda ilişkilerimizi geliştireceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU