İran'da 13 yaş altındaki kızların evlendirilmesi yasaklanacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, hükümet olarak 13 yaş altındaki kızların evlendirilmesine karşı olduklarını belirtti. Erkekler için ise sınır 15 yaş

1960'ta Tahran'da dünyaya gelen İbtikar, ülkesinin en etkin siyasetçileri arasında yer alıyor. (Fotoğraf: AA) 

Ruhani’nin Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Yardımcısı İbtikar, başkent Tahran’da yabancı gazetecilere konuştu, 13 yaş altındaki kız çocuklarının evlenmesini yasaklamak için yasa tasarısı hazırlandığını belirtti.

Sorunların çözümü için din adamı ve alimlerle görüştüklerini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, küçük yaşta evliliklerin daha çok kırsal kesimler ile sınır yerleşimlerinde görüldüğünü vurguladı. Bu evliliklerin daha çok etnik gruplar arasında gerçekleştiğini kaydeden siyasetçi, bu durumun kültürel bir sorun olduğunu da kabul etti.

 

"Adalet ya da ahlak konusunda bir çok hedefe ulaşamadık"

40 yıldır cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için çalıştıklarını kaydeden İbtikar, özeleştiride de bulundu, adalet veya ahlak konusunda pek çok hedefe ulaşamadıklarını söyledi.

Masume İbtikar, reformlar konusunda daha çok çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Mecliste kadın oranının sadece yüzde altı olduğuna dikkat çeken İbtikar; hükümet, bakanlıklar ve diğer idarelerde bu oranı yüzde 30'lara çekmek istediklerini belirtti.

İran yasalarına göre evlilik yaşı erkekler için 15, kızlar için 13. Ancak bu yaşın altındaki kızların da evlenmesi mümkün olabiliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU