ABD'li yazar: Trump'ın azil sürecinde Kemalist bürokratlar devlete yön veriyor

ABD'de yayımlanan Chicago Tribune gazetesi köşe yazarı John Kass kaleme aldığı makalesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın azil sürecini eleştirdi, demokratların tutumu için 'Kemalizm' benzetmesi yaptı

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump'ın azli istemiyle Senato'da devam eden yargılamanın 2. gününde açılış sunumlarını yapan 7 Demokrat savcı vekil, Trump'ın Ukrayna soruşturmasında suçlu olduğunu ve azledilmesi gerektiğini savundu.

Başkan'ın yargı sürecinde Senato'daki ilk duruşma sonunda Senato üyeleri, yargılama usullerini 53'e karşı 47 oyla kabul etmişti.

ABD Başkanı, kişisel çıkarları için görevini kötüye kullanmak ve Kongre soruşturmasını engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süreç sürerken, ülkenin en çok okunan ilk on gazetesi arasında yer alan Chicago Tribune'de konuyla ilgili bir makale yayımlandı. 

 Gazetenin yayın kurulu üyesi ve köşe yazarı John Kass'ın "Trump Azil Tiyatrosu, Demokratların iktidar kaynağını koruma güldürüsü: Federal idari devlet" başlıklı yazısında Trump'ın azil süreci 'tiyatro' olarak nitelendirildi.

Kass, "ABD Başkanı Donald Trump'ın karşı karşıya kaldığı azil tiyatrosu siyasi bir kukla gösterisi.  İzleyiciler, çoğunluğunu cumhuriyetçilerin oluşturduğu senatoda, demokratların azil şovunun nasıl sonuçlanacağını biliyor. Kimileri Trump'ın azil sürecinin demokratlar tarafından başkanın meşruiyetini yitirmesinin devamı olduğuna işaret ediyor" dedi. 

Kass'ın makalesinde yaptığı bir başka benzetme ise 'Kemalizm' ile ilgiliydi:

İdari devlet yasaları devleti halktan korumak için yazan Kemalist bürokratlar tarafından yön veriliyor, bu güç de liberal federal yargıçlardan alınıyor. 

Donald Trump, ABD'nin tarihinde Temsilciler Meclisi'nin hakkında azil kararı verdiği ve Senato'da yargılanacak olan üçüncü Başkan.

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Trump'ı, kişisel kazanımları için Ukrayna'ya baskı yapmak ve Kongre'nin yürüttüğü soruşturmaları engellemeye çalışmakla suçluyor. 

Trump Senato'da yargılanacak, suçlu bulunması durumunda kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçiminden aylar önce görevden alınabilecek.

Kongre'nin üst kanadı Senato'da çoğunluk ise cumhuriyetçilerden oluşuyor. 

Bir başka deyişle Trump'ın görevden alınması ihtimali bir hayli zayıf görünüyor.

 

Independent Türkçe, Chicago Tribune

DAHA FAZLA HABER OKU