Berat Albayrak Davos’ta konuştu: Merkez Bankası, Fed kadar bağımsız

İsviçre'de devam eden Dünya Ekonomik Forumu'nda bir oturumda söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına, enflasyonun tek haneye düşeceğine ve özel sektördeki borçluluğa değindi

Fotoğraf: AA

İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun üçüncü gününde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bir konuşma yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Küresel büyüme gündemini şekillendirmek” konulu oturumda konuşan Albayrak’a Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, Kanada Maniye Bakanı William Fracis Morneau ve Harward Üniversitesi'nden Carmen Reinhard eşlik etti. 

Türkiye’nin yatırım ve üretim alanlarında son derece rekabetçi sistemi olduğunu ifade eden Albayrak, bu ortamın Merkez Bankası politikalarıyla sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Maliye politikaları konusunda çok güçlü bir karnemiz var” diyen Albayrak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tek sorumluluğunun fiyat istikrarı olmadığını, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini belirtti. 

Albayrak, “Merkez Bankası dahil tüm kurumların bağımsızlığından bahsetmişken, hep aynı örneği veriyorum ‘Fed (Amerikan Merkez Bankası) kadar bağımsız’” ifadelerini kullandı.

Albayrak, son beş yılda sekiz seçim dönemi geçirildiğini hatırlatan Albayrak, yapısal reformların yeterince hayata geçemediğini ancak Cumhurbaşkanlığı sisteminin buna imkân tanıdığını söyledi. 

“Yeni sistemin performansı çok mükemmel sonuçlar gösterdi” diyen Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’de kurumların ilk defa aynı hedefe sahip olduğunu, enflasyonun 2020 içerisinde tek haneye ineceğini yineledi. 

Son 5 yıldaki ihracat performansının önceki 5 yıldan çok daha iyi olduğunu aktaran Berat Albayrak, “Türkiye'nin yerel krizlerin üstesinden gelme konusunda güçlü bir karnesi var” dedi ve ülkedeki borçluluğa değindi: 

Borç oranı görece yüksek özel sektörün dahi benzerlerine göre durumu iyi. Özel sektörün borcunun bir bölümü ihracatçıların karşılıklı kredilerinden kaynaklanıyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU