İspanya'nın yeni sol hükümeti iklim değişikliği için acil durum ilan etti

Genel amaç 2050'ye kadar karbon emisyonunu sıfıra düşürmek

Rüzgar enerjisine büyük yatırımlar yapan İspanya yenilenebilir enerji konusunda dünya liderleri arasında sayılıyor (AFP) 

​​​İspanya'da yeni kurulan sol hükümet iklim değişikliği için acil durum ilan etti ve karbon emisyonunu azaltmak için iddialı tedbirler alınacağını duyurdu.

Yılın başında göreve başlayan sosyalist koalisyon hükümeti, yeni yasayı göreve gelişlerinin ilk 100 günü içinde kamuoyuyla paylaşacakları sözünü verdi. 

Söz konusu yasa tekliflerinin 2040'a kadar ülke elektriğinin yüzde 95'inin yenilenebilir enerjiden temin edilmesini ve otobüslerle kamyonların karbon emisyonunun sıfıra indirilmesini sağlaması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yönetim tarımın da karbon nötr hale getirileceği sinyalini verdi. Bununla ilgili daha fazla ayrıntı yeni yasa parlamentoya sunulduğunda açıklanacak. 

Çevre Bakanı Teresa Ribera, “iklim değişikliğiyle kapsayıcı ve bilhassa gençliğe odaklanarak istişari bir şekilde verilecek mücadeleye dair fikir üretebilmek için" hükümetin iklim danışma heyeti oluşturacağını söyledi.

Genel amaç Avrupa Birliği (AB) hedefleri doğrultusunda 2050 itibarıyla net sıfır karbon salımı elde etmek. Bu aynı zamanda Birleşik Krallık hükümetinin de hedefi.

Bazı ülkeler bu konuda daha da ileri giderek karbon nötr hedefine daha hızlı ulaşmayı önerdi. Mesela Finlandiya 2035 itibarıyla karbon nötr hale geleceğini belirtiyor.

Özellikle de rüzgar enerjisine yaptığı büyük yatırımla İspanya yenilenebilir enerji konusunda zaten dünya liderlerinden biri ve elektriğinin yüzde 40'ını yenilenebilir kaynaklardan üretiyor.

Aldığı son kararla İspanya dünya genelinde iklim değişikliği için acil durum ilan eden onlarca ülke ve bölgeye katıldı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU