Kasap köfte standardı yine değişti, 10 kilo kısıtlaması kalktı

2012'de yayımlanan et tebliğindeki kırmızı ve beyaz etin karıştırılarak satılması yasağı devam ediyor ama döner ve köftede standart değişti

Tarım ve Orman Bakanlığının “Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kasaplara köfte kısıtlaması kalktı

Kasap, market gibi perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olarak belirlenen miktar kısıtlaması kaldırıldı. Hazırlanmış kırmızı et karışımı olarak sadece pişmemiş köfte ve yöresel ürünler (tantuni, Kilis tava, kağıt kebabı gibi), büyükbaş veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak üretilip satışa sunulabilecek.

Döner yağ oranlarına standart  

Dönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı ise kütlece en çok yüzde 20 olarak belirlendi. Et ürünleri için belirlenmiş ürün özelliklerinde, toplam et proteinindeki kolajen bağ doku proteini oranı esas alınacak.

Makine ile kesilmiş kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etler, belirlenen kalsiyum limitlerinde olmaları ve etiketinde belirtilmesi koşuluyla kanatlı et ürünlerinde kullanılabilecek.

Sucuğa sucuk denecek

"Fermente sucuk" olarak adlandırılan ürünün adı, tüketici tarafından anlaşılamadığı gerekçesiyle "sucuk" olarak güncellendi.

Yapılan değişikliklerle amaç yıllık üretim miktarı yaklaşık 160 bin tonu bulan mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etlerin (MAKE) yurt içi üretimde de kullanılmasıyla ciddi bir ekonomik kaybın önüne geçilmesi.

Kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etlerin kalsiyum miktarı çiğ kanatlı eti ve kanatlı kıymada kilogram başına 150 miligramı, hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında 250 miligramı ve ısıl işlem emülsifiye kanatlı eti ürünleri dahil olmak üzere diğer kanatlı eti ürünlerinde 350 miligramı geçemeyecek. Etiketlerinde MAKE kullanıldığı bildirilen kanatlı emülsifiye et ürünlerinde ise kalsiyum miktarı 750 miligramı aşamayacak.

Gıda işletmecilerine bu hükümlere uyum sağlayabilmeleri için 31 Aralık'a kadar süre tanındı.

DAHA FAZLA HABER OKU