Mars'taki suda yaşam gelişmiş olabilir

NASA verileri su yüzeyinin geçmişte, bugünkü Dünya okyanuslarıyla benzer koşullara sahip olabileceğini söylüyor

NASA / JPL-Caltech / MSSS tarafından sağlanan bilgi broşüründe yer alan ve NASA'nın Curiosity uzay aracının "Mast" kamerasıyla çektiği renkli fotoğrafta aracın 5 Ağustos 2012'de Mars'a indiği Gale Krateri duvarının bir bölümü görünüyor (NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Yeni bir araştırmaya göre Mars'taki su yaşam için özellikle iyi bir yuva gibi görünüyor.

Mars, Güneş Sistemimizde Dünya dışı yaşamın barınabileceği en olası yerlerden biri ve suyun, yaşamın tutunması için ana gereklilik olduğu düşünülüyor.

Önceki çalışmalar kızıl gezegenin bir zamanlar akarsu göllerine sahip olduğuna işaret ediyordu. Bu göller de yaşama ev sahipliği yapmış olabilir.

Fakat bir zamanlar gezegende yaşamın var olduğuna veya varlığını sürdürdüğüne dair henüz bir kanıt yok.

Bilim insanları eski Mars'ın neye benzediğini ve yaşam barındırıp barındırmadığını anlamak için milyarlarca yıl önce gezegende bulunan suyun kimyasını kavramaya çalışıyordu.

Bugün bunu yaparken, gezegenin bir zamanlar nasıl göründüğüne dair ipucu verebilecek kalıntı malzemelere bakıyorlar.

 

 

NASA'nın Mars yüzeyindeki Curiosity aracının son ölçümleri, bir zamanlar gezegen yüzeyini kapladığı düşünülen suyun, gezegende oluşan herhangi bir mikrobiyal yaşamı desteklemek için tam da gerekli bileşenlere sahip olabileceğine işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni çalışmada Mars'ın Gale Krateri'ndeki göllerde birikmiş gibi görünen tortular incelendi. Çalışmaya göre bu tortular Dünya'daki okyanuslara benzer pH değerine sahipmiş ve sıvı formda oluşmuş gibi görünüyor.

Bu da Mars'ın erken dönemlerdeki yüzeyinin, Dünya'da olduğu gibi, yaşama ev sahipliği yapabilecek bir yer olabileceğini düşündürüyor.

Keşfin detaylarını aktaran, "Mars'ın erken döneminde Gale'de su kimyasının yeniden inşası ve yarı kurak iklim ve hiposalin gölüne dair çıkarımlar" başlıklı makale Nature Communications'da yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU