ABD yönetiminden fetüste Down sendromu saptanması halinde bile kürtajı yasaklayan kanuna destek

Ohio eyaletinde 2017’de kabul edilen yasa böyle bir durumda yapılan kürtajları ağır suç kapsamına alırken, işlemi gerçekleştiren doktorlara sert cezalar getiriyor

ABD Yüksek Mahkemesi zaman zaman kürtaj karşıtlarının gösterilerine sahne oluyor (Reuters)

ABD’de federal hükümet, Ohio eyaletinde doktorların hamile hastalarını fetüste Down sendromu görülmesi nedeniyle kürtaj etmesini yasaklayan karara destek verdi.

Eyaletin 2017’de çıkardığı karara karşı açılan davada Adalet Bakanlığı, “Ohio’daki yasada yer alan hiçbir unsurun, kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar için önemli bir engel teşkil etmediği” yanıtını verdi.

Görülen duruşmada bakanlığın dava ekibi ayrıca “Anayasa’da ya da Yüksek Mahkeme’nin içtihatları arasında, eyaletlerin sağlık hizmeti sunan kişilere Down sendromu kaynaklı olduğunu bildikleri kürtajlara katılma yetkisini vermesini gerektiren hiçbir husus yoktur” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal hükümetin avukatları mahkemeye sundukları savunmada, Ohio’daki Down sendromu yasasının “gerçekte hiçbir kürtajı yasaklamadığını, sadece bu işlemi yapacak sağlık hizmeti sağlayıcılarına kısıtlama getirdiğini” öne sürerken “engellilik temelli ayrımcılığa” karşı da koruma getirdiğini iddia etti.

Söz konusu yasa, anne karnındaki fetüsle ilgili testlerde Down sendromu tespit edildiği vakalarda kürtajı yasaklıyor, bu işlemi 4. dereceden ağır suç kapsamına alıyor, böyle bir durumda kürtajı yapanların tıbbi lisanslarının ellerinden alınmasını ve bu sağlık yetkililerinin kanun uyarınca oluşacak yasal zarardan sorumlu tutulmasını öngörüyor.

Tartışmalı yasa, Ohio’da gerek Barack Obama gerekse Donald Trump dönemlerinde kabul edilen onlarca kürtaj kısıtlaması arasında yer alıyor.

Fetüsün kalp atışı tespit edildikten sonra kürtajı yasaklayan ve kabul edildiği dönemde Cumhuriyetçi Vali John Kasich tarafından iki kez veto edilen ancak ardından yerine gelen aynı partiden Mike DeWine tarafından imzalanan bir diğer kanun da yargıda itiraz edilen yasalar arasında bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU